Чіа – це насіння шавлії іспанської, яку вирощують переважно в Мексиці та Центральній Америці. Давні ацтеки вважали його джерелом сили і саме так перекладається слово chía з їхньої мови. Цікаво, що цей продукт став популярним у всьому світі лише останні десятиліття.
Згідно з даними нутриціологів, воно може покращити травлення, допомогти схуднути й підтримати роботу серця. Але чи справді насіння чіа настільки корисне? У Сніданку з 1+1 Костянтин Грубич розібрався, де правда, а де міф, коли мова йде про користь продукту, а також скільки його можна їсти без шкоди для здоров’я.
У 100 грамах насіння міститься близько третини клітковини, п’ята частина – омега-3 жирних кислот, ще стільки ж білку, а також кальцій, залізо та антиоксиданти.
Чіа має здатність поглинати вологу та збільшуватися в об’ємі у 10–12 разів. Завдяки цьому воно створює відчуття ситості та допомагає регулювати травлення. У двох ложках насіння більше кальцію, ніж у склянці молока, і майже у 15 разів більше магнію, ніж у броколі.
Проте надмірне споживання може дати зворотний ефект. Професорка-дієтологиня Олена Сидоренко радить обмежитись однією чайною ложкою на день:
«Чіа має сильну вологоутримувальну здатність. Якщо переборщити, насіння може створити надлишкове навантаження на кишківник».
При зловживанні можливі здуття, важкість або запори. Також у деяких людей чіа може викликати алергічну реакцію. Тому перед тим як додавати продукт у раціон, варто почати з невеликої порції.
Найпростіший варіант — чіа-пудинг. Приготувати його дуже легко: одну столову ложку насіння залити трьома ложками води або молока й залишити на кілька годин. Після цього суміш стане гелеподібною. Можна додати йогурт, фрукти, мед або гранолу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: