Є нюанси: як обрати якісну печінку тріски та чому вона вважається найбільш фальсифікованою консервою

Печінка тріски: як обрати якісну та чому вона вважається найбільш фальсифікованою консервою
Freepik
Сніданок з 1+1
Поділитися:

Печінка тріски – продукт, який українці люблять не лише за ніжний смак, а й за користь для серця, мозку та імунітету. Але саме вона вже багато років залишається однією з найбільш фальсифікованих консерв на полицях магазинів.

Печінка тріски – дійсно унікальний продукт, насичений вітамінами A, D і жирними кислотами Омега-3. Але насолоджуватись її користю можна лише тоді, коли впевнені у якості.

Експерти б’ють на сполох: за зовнішньою привабливістю банки часто ховається підробка або неякісний продукт. У Сніданку з 1+1 Костянтин Грубич розповів, що саме печінку тріски підробляють найчастіше, і однією з ознак поганої якості являється її вигляд. Так, коли відкриваєш якісну банку, бачиш ніжні цільні шматочки, рівномірно залиті олією. А у фальсифікаті – незрозуміла маса невідомого походження.

Як зізнались продавчині в бесіді з Грубичем, на ринку важко знайти дійсно якісну печінку тріски і на то є причини.

«Ми давно не торгуємо таким продуктом. Море забруднене, якісної сировини мало».

Читайте також:

Як саме підробляють печінку тріски

За словами експертки з якості риби Олени Сидоренко, способів шахрайства чимало.

«Ми регулярно досліджуємо консерви і майже завжди знаходимо сюрпризи. Наприклад, замість справжньої печінки тріски кладуть молоки оселедця або печінку іншої риби – макруруса чи горбуші. Заливають усе звичайною рафінованою соняшниковою олією, додають спеції і продають як «делікатес».

Причина проста – ціна справжньої печінки тріски зросла майже утричі, тоді як сировина з дешевшої риби залишається доступною. Таким чином, виробники отримують вигоду, а споживач підробку.

Печінка тріски
Freepik

Як обрати якісну печінку тріски: корисні поради

Експерти радять кілька простих правил:

  • Перевіряйте виробника. Обирайте бренди, яким довіряєте, та купуйте у сертифікованих магазинах.
  • Дивіться на консистенцію. У банці мають бути цільні шматочки, а не м’яка маса.
  • Оцініть упаковку. Добре, якщо банка скляна або продукт просвічується, тоді ви одразу бачите його якість.
  • Не ведіться на «акції» з підозріло низькою ціною. Це може бути знак, що продукт не першої свіжості.
  • У складі мінімум спецій. Якісна печінка тріски не потребує надлишку приправ – лише лавровий лист і духмяний перець.
  • Зберігайте правильно. Закриту банку – у темному місці, а відкриту вживайте протягом одного-двох днів.

Також експерти радять не економити на такому продукті, як печінка тріски. Дешева печінка тріски може містити гельмінтні включення, а також продукти зіпсованої або неякісної риби. Такі «знахідки» не лише зіпсують апетит, а й можуть зашкодити здоров’ю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі