Нове шкільне меню, автором якого став відомий кулінар Євген Клопотенко, вже впроваджено у більшості шкіл України. Деякі батьки і діти задоволені, але деякі нарікають: годувати у школах стали несмачно, діти не наїдаються. З цим питанням розбиралися у «Сніданку з 1+1».
Відтепер у школах вже не годують дітей сосисками і ковбасами, до раціону додали більше овочів і фруктів і знизили норми споживання солі та цукру. Але, виявляється, у деяких школах буквально сприйняли інформацію про те, що сіль і цукор шкідливі для дітей, тому вирішили повністю виключити їх зі шкільної їжі. Про це розповідає експертка з безпеки дітей, мама 2-х дітей Олена Лізвінська:
«Цукор не додають навіть у какао, і діти його просто не п’ють. Більшість страв взагалі не солять. В результаті дітям не смачно, вони нічого не їдять і не наїдаються, а буквально залишаються голодні».
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому краще з'їсти м'ясо з салатом, а гречку з яйцем: корисні поради для стрункої фігури від дієтологині Наталії Самойленко
Автор нового шкільного меню, відомий кулінар Євген Клопотенко прокоментував це так:
«У мене болить серце, коли я таке чую. Насправді, сіль додавати можна, цукор додавати можна і хліб використовувати можна, але менше, ніж ми звикли. Провести реформу шкільного харчування у 15 тисячах шкіл одночасно – це дуже важко. Завжди будуть ті, хто щось не зрозумів, не дочитав, не розібрався. Це все процес».
Клопотенко повідомляє, що уже з березня поїде регіонами України, щоб проводити консультації по новому меню для шкільних кухарів.
Дивіться, як Євген Клопотенко розповів, як змусити дитину їсти корисну їжу:
Loading...
Зміни у шкільному дитячому харчуванні вже давно були необхідні, наполягає лікарка-дієтологиня Анна Белокоз. Адже у старому меню було дійсно забагато солі і цукру, а також напівфабрикатів та продуктів із борошна. Лікарка наголошує:
«Набір ваги найчастіше спровокований саме цукром та надлишком солі. У шкільному раціоні їх обмежили, і це досить правильна тактика щодо здоров’я нашої нації».
Очевидно, що нове меню подобається не всім батькам і дітям, тому що, по-перше, вони не звикли до здорової їжі, по-друге, шкільні кухарі ще не навчилися правильно готувати запропоновані в меню страви. Якщо вас не влаштовує харчування вашої дитини у школі і ви бачите явні порушення, зверніться до керівництва школи або до Держпродспоживслужби, під контролем якої знаходиться питання шкільного харчування.
Готуємо страви зі шкільного меню з фахівчинею з дієтичного харчування Людмилою Железняк:
Loading...