UA RU

Калита на свято Андрія: рецепт Євгена Клопотенка

©© klopotenko.com

Як приготувати святкову Калиту – традиційний український корж за рецептом Клопотенка?

13 грудня православна церква вшановує пам’ять Андрія Первозваного – одного з 12 апостолів. Він був братом апостола Петра і учнем Христа. На Русі апостол вважався покровителем морського мистецтва і сімейного життя, уособлював чоловіче начало. Зазвичай, на Андрія припадає Різдвяний піст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворожіння в ніч на Андрія: як дізнатись ім’я судженого та про що просити Андрія Первозваного

Калита – традиційний український корж, який готували до свята Андрія Первозванного 13 грудня. Випічку зазвичай робили з маком, медом і горіхами і вона була пісною. Однак, є ї другий, здобний варіант.

Євген Клопотенко у своїй соціальній мережі згадує про святкову випічку до Андрія і пропонує приготувати Калиту як символ відродження українських традицій.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ievgen Klopotenko (@klopotenko)

Як приготувати пісну Калиту

Інгредієнти

  • 500 г борошна
  • 250 мл теплої води
  • 3 ст. л. соняшникової олії
  • 200 г маку з цукром (2:1)
  • 2 ст. л. меду
  • 1 ч. л. розпушувача
  • 1 дрібка солі
  • 3 ст. л. волоського горіха
  • 3 ст. л. сухих журавлин або родзинок

Рецепт приготування пісної Калити Євгена Клопотенка

1. Візьміть глибоку миску і всипте в неї 500 г борошна. Додайте дрібку солі, 1 ч. л. розпушувача та 250 мл теплої води. Трохи вимісіть інгредієнти.
2. Додайте в тісто 3 ст. л. соняшникової олії та перемішайте. Змішайте мак із цукром у пропорції 2:1, щоб вийшла 1 склянка (200 мл). Залиште 2 ст. л. маку для прикраси калити.
3. Всипте в тісто мак із цукром.
4. Слідом за маком із цукром всипте 3 ст. л. журавлини або родзинок. Я взяв родзинки, попередньо їх не замочував, а використав сухі. Залиште трохи родзинок для прикраси калити. Тепер добре вимісіть тісто, сформуйте кулю та залиште відпочивати в мисці, накритій рушником на 20 хвилин. Доки тісто «відпочиває», увімкніть духовку до 180 градусів.
5. Після цього візьміть тісто та акуратно зробіть дірку в середині.
6. Застеліть деко пергаментним папером, викладіть калиту, акуратно надавши їй форми. Прикрасьте святковий корж маком та родзинками. Ставте запікатись на 30 хвилин за температури 180 градусів.
7. Після того, як калита приготувалася, візьміть силіконовий пензлик і змастіть корж зверху медом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдвяний піст: пісні страви на кожен день (рецепти)

Як приготувати не пісну Калиту

Інгредієнти

  • 350 г борошна
  • 200 мл молока
  • 1 яйце
  • 50 г вершкового масла
  • 3 ст. л. соняшникової олії
  • 3 ст. л. цукру
  • 3 ст. л. меду
  • 5 ст. л. маку
  • 3 ст. л. волоських горіхів
  • 3 ст. л. родзинок
  • 1 ч. л. соди
  • 1 ст. л. оцту
  • ½ ч. л. солі

Для оформлення

  • 3 ст. л. маку
  • 100 г волоських горіхів
  • 6 ст. л. меду

Рецепт приготувння не пісної Калити Євгена Клопотенка

1. Розігрійте духовку до 180 градусів. Візьміть 3 ст. л. родзинок, промийте і висушіть за допомогою паперового рушника.
2. Візьміть сотейник і влийте в нього 200 мл молока та прогрійте до появи пари над поверхнею – приблизно до 70 градусів.
3. Додайте в молоко ½ ч. л. солі, 50 г вершкового масла, 3 ст. л. соняшникової олії, 3 ст. л. цукру та 3 ст. л. меду. Добре перемішайте, щоб усі інгредієнти розтанули та об'єдналися.
4. Розбийте у суміш яйце та знову перемішайте віничком. Влийте 1 ст. л. оцту та додайте 3 ст. л. волоських горіхів, а також 3 ст. л. родзинок та 3 ст. л. маку. Перемішайте до рівномірного розподілу інгредієнтів у масі.
5. Візьміть миску та з'єднайте в ній 350 г борошна та 1 ч. л. соди, а потім просійте в масу з молока, родзинок, маку та інших інгредієнтів. Замісіть липке тісто.
6. Деко для випічки застеліть пергаментним папером і змастіть вершковим маслом. Сформуйте з тіста кілька дисків з отворами посередині – калиту – за бажаним розміром і викладіть на деко. З цієї кількості тіста можна сформувати тільки одну калиту. Після цього корж або коржі посипте маком та прикрасьте горіхами.
7. Випікайте калиту в духовці протягом 25 хвилин за температури 180 градусів. Але час приготування залежатиме від розміру коржа.
8. Як тільки калита приготується, дістаньте з духовки та, не знімаючи з деко, змастіть медом за допомогою силіконового пензлика

Євген Клопотенко розповів, як змусити дитину їсти корисну їжу. Дивіться сюжет:

Новини по темі
Продовжуючи відвідування сайту, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie і Політикою конфіденційності
Приймаю