Оцінка шкільного меню від Євгена Клопотенка: що в ньому подобається дітям та батькам, а що ні (розповідає фахівець з дієтичного харчування)

Меню від Клопотенка: чи подобаються дітям нові страви (розповідає фахівець з дієтичного шкільного харчування)
Instagram/olenazelenska_official

Нове меню авторства Євгена Клопотенка вже активно вводиться у багатьох школах країни. Що про нього думають діти, батьки та шкільні фахівці?

Поділитися:

Про переваги та недоліки нового шкільного меню від Євгена Клопотенка у шоу «Твій день» сьогодні говорили з фахівчинею з дієтичного харчування Людмилою Железняк. Вона вже багато років працює в одній зі столичних шкіл та знає, як догодити дітям смачною їжею. На кухні «Твого дня» разом з Володимиром Рабчуном пані Людмила приготувала рис паелья з куркою та салат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харчування в дитячому садочку: що не так з меню та коли воно зміниться (ВІДЕО)

Людмила Железняк говорить, що її девіз – готувати так, щоб діти просили добавку. А це можливо лише тоді, коли їжу готують з любов’ю. Також вона зізнається:

Не всі страви з нового меню діти їдять, і далеко не всі шкільні їдальні мають необхідне обладнання для їх приготування.

Наприклад, школярам з оновленого меню дуже припали до душі нагетси. А от приправи і соуси їм зазвичай не смакують. Також, на думку пані Людмили, у новому меню дуже багато курки, занадто суворі обмеження щодо цукру та не вистачає котлет і молочних продуктів. Дивіться ревізію шкільної їдальні на Житомирщині: чи прижилося там нове шкільне меню:

Фахівчиня зі шкільного харчування говорить:

Неможливо приготувати смачне какао без певної кількості цукру. Також діти дуже люблять котлети, а Клопотенко з меню їх забрав. Тож ми поки міксуємо старе та нове меню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Користь і шкода молока: чи можуть молочні продукти принести шкоду здоров'ю та чи варто пити молоко після 25 років (лікар-дієтолог розвінчує найпопулярніші міфи)

Кореспондент «Твого дня» опитав повара та учнів з однієї з українських шкіл. Повар розповідає:

У новому меню більше овочів, спецій. Технологія приготування страв не дуже складна. Дітям подобається багато нових страв: бігус (гречка з капустою та м’ясом), ліниві голубці, печеня по-домашньому тощо.

Більшість дітей теж схвально відгукуються про нові шкільні страви. Вони говорять: «Меню дуже смачне, кожен день щось нове», «Все стало краще», «З’явилося більше різноманіття». Батьки в цілому теж задоволені, бо діти стали краще їсти в школах.

Нагадаємо, оновлене шкільне меню розробив відомий кулінар Євген Клопотенко, а його впровадження активно підтримує перша леді України Олена Зеленська. Дивіться, як вона разом з Євгеном Клопотенком в ефірі "Сніданку з 1+1" готувала страви з нового шкільного меню:

Нове меню складається із 160 страв. Воно включає в себе як традиційні українські страви, так і популярні страви різних кухонь світу. Вперше були включені безглютенові позиції, збільшено кількість фруктів і м’яса у раціоні. У стравах значно зменшилася кількість цукру та солі. Меню розроблялося в межах норм, які рекомендовані фахівцями МОЗ та відповідають політиці ВООЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-5 найбільш шкідливих продуктів та чим їх можна замінити? Розповідає дієтологиня Наталія Самойленко

Далеко не у всіх школах вже впроваджують це меню. У деяких навчальних закладах до кінця поточного календарного року ще діють старі контракти на постачання продуктів. Але процес реформування шкільного харчування вже запущений і набирає обертів. 

Дивіться, як у "Твоєму дні" страви зі шкільного меню готувала фахівчиня з дієтичного харчування Людмила Железняк: