Печінка тріски – дійсно унікальний продукт, насичений вітамінами A, D і жирними кислотами Омега-3. Але насолоджуватись її користю можна лише тоді, коли впевнені у якості.
Експерти б’ють на сполох: за зовнішньою привабливістю банки часто ховається підробка або неякісний продукт. У Сніданку з 1+1 Костянтин Грубич розповів, що саме печінку тріски підробляють найчастіше, і однією з ознак поганої якості являється її вигляд. Так, коли відкриваєш якісну банку, бачиш ніжні цільні шматочки, рівномірно залиті олією. А у фальсифікаті – незрозуміла маса невідомого походження.
Як зізнались продавчині в бесіді з Грубичем, на ринку важко знайти дійсно якісну печінку тріски і на то є причини.
«Ми давно не торгуємо таким продуктом. Море забруднене, якісної сировини мало».
За словами експертки з якості риби Олени Сидоренко, способів шахрайства чимало.
«Ми регулярно досліджуємо консерви і майже завжди знаходимо сюрпризи. Наприклад, замість справжньої печінки тріски кладуть молоки оселедця або печінку іншої риби – макруруса чи горбуші. Заливають усе звичайною рафінованою соняшниковою олією, додають спеції і продають як «делікатес».
Причина проста – ціна справжньої печінки тріски зросла майже утричі, тоді як сировина з дешевшої риби залишається доступною. Таким чином, виробники отримують вигоду, а споживач підробку.
Експерти радять кілька простих правил:
Також експерти радять не економити на такому продукті, як печінка тріски. Дешева печінка тріски може містити гельмінтні включення, а також продукти зіпсованої або неякісної риби. Такі «знахідки» не лише зіпсують апетит, а й можуть зашкодити здоров’ю.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: