Перша допомога при укусах комах та змій: чому не можна використовувати жгут та пінцет (ВІДЕО)

Як врятувати життя людині, що задихається після укусу та що потрібно завжди брати із собою на відпочинок – розповідає лікар.

Щороку біля 20 тис. людей звертаються до лікарів зі скаргами на укуси кліщів. Летальних випадків від укусів бджіл та ос втричі більше, ніж від укусів змій. Як захиститися від цього і без паніки надати першу допомогу? Розказує голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус в ефірі програми "Сніданок з 1+1".

Якщо вкусив кліщ: перша допомога

Для витягування кліща потрібен спеціальний кліщовий гачок з розрізом посередині. Коштує близько 50 грн і продається в аптеках. Якщо до аптеки далеко і вдома не має такого гачка, то можна зробити трикутний виріз у пластиковій картці і витягнути нею кліща. Звичайний пінцет травмує кліща і призводить до того, що частина комахи лишається в тілі людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зміниться з вересня харчування в школах: розказують Олена Зеленська та Євген Клопотенко

Ярослав Вус зазначив, що народні поради на кшталт помазання олією, сіллю, кетчупом, використання ниток чи шприців не працюють, а лише подразнюють кліща, який в результаті впорскує свою кров, уже інфіковану.

Якщо вкусила змія: перша допомога

В Україні з отруйних змій є лише гадюки. Від їх отрути не помирають – допомога в лікарні вирішить ситуацію, заспокоює Ярослав Вус. Проте лікар звертає увагу на небезпечну стереотипну поведінку: не можна накладати жгут та різні пов’язки, якщо є зміїний укус. В студії обговорювали випадок із життя, коли мама затисла жгутом руку дитині, що спричинило величезну концентрацію яду в руці і почалася гангрена.

Перша допомога при укусі змії:

1. Людину треба вкласти і заспокоїти, щоб рух не пришвидшував розповсюдження яду по організму.
2. Давати пити якомога більше води.
3. Відвезти в лікарню.

Якщо вкусила бджола: перша допомога

Бджолина отрута небезпечна тим, що викликає алергічні реакції: від кропив’янки до набряку дихальних шляхів (набряк Квінке) і анафілаксії.

Перша допомога, якщо вкусила бджола: витягнути пінцетом для брів жало бджоли, яке лишилося в шкірі. Чому не можна пальцями це робити? На кінчику жала є мішечок з ядом – сила та площа стискання пальців порушує цілісність мішечка і весь яд впорскується в кров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лляні речі на літо 2021: Андре Тан назвав наймодніші фасони та кольори

Якщо раптом бджола вкусила в гортань і набряк може бути смертельним: дістати жало та прикласти холод до місця укусу (морозиво дитині, батькам – холодні напої).

Якщо, наприклад, проковтнули шматок кавуну з осою і вона вкусила в гортань, реакція буде не обов’язково алергічна, проте може бути набряк. Якщо вже починається дуже виражена алергічна реакція: людина напухає, погіршується дихання, то використовується спеціальна ручка з епінефріном (адреналін). Нею досить просто користуватися – людина в екстренному стані може сама собі ввести препарат. Є варіант такої ручки для дітей з відповідною дозою епінефрину. Як користуватися ручкою з адреналіном, дивіться у відео «Сніданок з 1+1» від 28 травня.

Більше новин