До Дня яблук, який відзначають 21 жовтня, ділимося рецептом тістечок з яблуками і гарбузовим насінням від ведучого Сніданку з 1+1 Руслана Сенічкіна.
«Філо – майже невагоме тісто, його роблять з мізерним додаванням води і жирів, як правило без яєць. Зазвичай кожен пласт перед запіканням змащують олією чи вершковим маслом і в стос листів філо загортають якусь начинку — солодку, гостру, овочеву, м’ясну. З’єднані таким чином листи дають ефект французького листкового тіста, але філо більш легке і ніжне, майже повітряне. Пропоную скуштувати ось такі тістечка і переконатися в цьому. В супермаркетах можна купити готові корзинки із тіста філо, але якщо не знайдете — не біда: візьміть просто листи цього тіста, розріжте їх на квадратики і випікайте в формочках для мафінів. Я ж роблю ще простіше», — радить ведучий Сніданку з 1+1.
Інгредієнти:
Для карамелі:
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закарпатський баник: рецепт традиційного українського десерту
1. Спершу робимо карамель: кладемо в сковороду 30-40 г вершкового масла, 200 г цукру і подрібнену паличку кориці. Прогріваємо сковороду на середньому вогні доти, доки цукор не почне розплавлятися, і зменшуємо температуру.
2. Вливаємо 50 мл коньяку, даємо алкоголю випаруватися (це займе близько хвилини), потім вливаємо у 100 мл вершків тонкою цівкою, постійно помішуючи, і варимо 4–5 хвилин до консистенції згущеного молока. Знімаємо з вогню і даємо прохолонути.
3. Вирізаємо у частини яблук серцевини так, щоб плоди зберегли свою форму, і розрізаємо їх упоперек на дві половинки. Решту – подрібнюємо кубиками.
4. Складаємо 5 листів тіста філо один на одного, намазуючи кожен з них розтопленим вершковим маслом.
Розрізаємо отриманий стос на одинакові прямокутники. З одного краю кожної заготовки викладаємо по половинці яблука, навколо неї – кубики, залишаючи другий край тіста без начинки (потім ми ним запечатаємо наші тістечка).
5. Поливаємо начинку карамеллю, залишивши кілька ложок для подачі, і присипаємо гарбузовим насінням.
6. Загортаємо вільний край зверху, запечатуємо начинку, щоб вона не витікала під час випікання, і в довільній формі робимо зверху надрізи (таким чином тісто не тріскатиметься і зернята гарбуза підсмажаться).
7. Жовток збиваємо з 20 г молока, змащуємо кожне тістечко, викладаємо на змащене деко і ставимо в розігріту до 200 градусів духовку.
8. Через 30 хвилин виймаємо, поливаємо карамеллю що залишилася, присипаємо цукровою пудрою і подаємо з морозивом (за бажанням).
Ще більше цікавих рецептів дивіться у Сніданку з 1+1 щодня з 6:30 до 9:30 на телеканалі 1+1 Україна та на YouTube.