Продовжуємо ділитися найкращими осінніми рецептами, які точно не залишать вас байдужими. Сьогодні пропонуємо 4 страви від Руслана Сенічкіна — ведучого телеканалу “1+1 Україна”, проєкту “Сніданок з 1+1” та телекулінара. Разом з командою він створив понад 3 тисячі відеорецептів у кулінарній рубриці «Правила сніданку» та видав три кулінарні книжки-бестселлери.
Ще більше цікавих рецептів дивіться у “Сніданку з 1+1” з 6 листопада у будні з 06:30 до 9:30 на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також у “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страви, які варто спробувати цієї осені: ТОП-5 рецептів ведучої "Сніданку. Вихідний" Валентини Хамайко
Борщ з яблуками: рецепт
Двох однакових борщів навіть в одного кухаря не вийде. Тому в Україні у кожної господині свій рецепт, а то й кілька. Історія цієї страви розпочалася ще у X столітті, саме тоді почали культивувати та споживати буряки в Київській Русі. Саме тоді борщ став національною стравою українців. Серед рецептів борщу в моїй колекції є один особливий – з яблуками та фрикадельками.
Інгредієнти:
- Капуста - 200 г
- Картопля - 300 г
- Яблуко - 1 шт.
- Буряк - 150 г
- Морква - 1 шт.
- Цибуля - 1 шт.
- М’якуш яловичини для фаршу - 300 г
- Яйце - 1 шт.
- Вершкове масло - 30 г
- Хліб черствий білий - 50 г
- Молоко - 50 г
- Перець мелений чорний та білий - 0,5 г
- Томатна паста - 40 г
- Зелень кропу та петрушки - пучок
- Олія соняшникова - 50 г
Покроковий рецепт:
- Готуємо фарш: 300 г яловичини, сіль, перець, 1 яйце, ½ ст. л. вершкового масла, зубок часнику, добре вимочений в молоці і віджатий черствий білий хліб без скоринки пропускаємо через м’ясорубку. Потім додаємо дрібно нарізану зелень і ставимо в холодильник, щоб набухли білки та підвищилася в’язкість фаршу.
- Тепер починаємо варити борщ. Доводимо до кипіння 3 л води і кладемо в каструлю 200 г капусти, крупно нарізаний корінь петрушки і 50 г буряку, нарізаного півкружальцями. Коли вода знову закипить, додаємо 4–5 подрібнених кубиком картоплин.
- Поки овочі варяться, готуємо заправку до борщу. Одну цибулину ріжемо кубиком, моркву – півкільцями, 150 г буряків тремо на терці або ріжемо дрібною соломкою. На пательні обсмажуємо цибулю до напівпрозорого стану, додаємо часник, моркву й буряк і тушкуємо все. Через 5 хвилин додаємо 1–2 ст. л томатної пасти й кілька ложок овочевого відвару з борщу. Тушкуємо ще 7 хвилин, додаємо сіль, спеції, перемішуємо ретельно та закладаємо все у борщ.
- Готуємо Фрикадельки. Щоб фарш не прилипав до рук, долоні змочуємо у воді з лимоном. Фрикадельки кидаємо у воду, коли картопля і капуста будуть наполовину готові. Варимо фрикадельки 15 хвилин, щоб м’ясо добре проварилося.
- А для чарівного аромату і легкої кислинки додаємо в борщ одне порізане скибочками яблуко. Ідеально – кислого сорту. Яблуко ріжемо на 4–8 частин, видаляємо серцевину, нарізаємо дольками і відправляємо в каструлю. Потім доводимо борщ до кипіння і вимикаємо. Даємо настоятися 15–20 хвилин. Цей особливий борщ радимо їсти зі сметаною і зеленню.
Фото: Freepik.com
Гарбузова зупа «Золота осінь»: рецепт
"Рецепт цієї страви розповіли мені кілька років тому у Львові, під час моєї невеличкої мандрівки. Його оригінал, написаний рукою вишуканої львівської панянки пані Олександри Александрової, зберігається у мене в гостьовій книзі рецептів. Він мене особливо вразив, отже і вам пропоную спробувати правдивої галицької кухні", — так описав страву Руслан Сенічкін.
Інгредієнти:
- Вода - 1,5 - 2 л
- Гарбуз - 300 г
- Морква - 1 шт.
- Цибуля порей - 1 шт.
- Цибуля ріпчаста - 2 шт.
- Корінь селери - ½ шт.
- Солодкий перець - 1 шт.
- Корінь петрушки - 1 шт.
- Копчений шпондер для смаження - 50 г
- Картопля - 2-3 шт.
- Вершкове масло - 30 г
- Перець чорний мелений
- Перець білий мелений
- Чабер сушений
Покроковий рецепт:
- Нарізаємо 300 г гарбуза без шкірки, 1 моркву, 1 цибулю, ½ кореня селери, 1 корінь петрушки, 1 солодкий перець, 1 цибулю порей.
- Обсмажуємо все на невеликій кількості вершкового масла в пательні.
- Наливаємо в каструлю 1,5–2 л води (до половини), викладаємо туди овочі, підсолюємо, варимо доти, доки овочі не стануть м’якими.
- Перетираємо овочі блендером. Знову ставимо на дуже маленький вогонь, додаємо спеції до смаку, за бажанням можна трохи засмачити вершковим маслом та лимонним соком.
- Тим часом на дрібно нарізаному шпондері смажимо 1 подрібнену ріпчасту цибулю до золотистого кольору і додаємо до зупи.
- Зупу подаємо з хлібними сухариками (просто обсмажений до золотистого кольору хліб).
Фото: Freepik.com
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-5 корисних страв, які не нашкодять фігурі
Запечені перці з овочевою начинкою
Осінь – прекрасна пора для прихильників здорового харчування. Пропонуємо вам дуже просту і разом з тим вишукану страву за рецептом Руслана Сенічкіна.
Інгредієнти:
- Цукіні - 1 шт.
- Баклажан - 1 шт.
- Помідор - 1 шт.
- Адигейський сир - 500 г
- Перець солодкий - 3 шт.
- Кріп - 20 г
- Часник - 1 зубок
- Приправа карі - до смаку
- Олія соняшникова рафінована - 50 г
Покроковий рецепт:
- Баклажан ріжемо кубиками 1 см і кладемо їх в миску з холодною солоною водою, щоб позбутися легкої гіркоти. Через 10 хвилин зливаємо воду.
- Нарізаємо цукіні такими ж кубиками, як і баклажан.
- Розігріваємо пательню і підсмажуємо на олії балажан, приєднуємо до їхньої компанії і цукіні. Смажимо овочі на невеликому вогні до напівготовності.
- Подрібнюємо кубиками помідор і адигейський сир, усе змішуємо: спочатку смажені овочі, потім помідори, сир, дрібно посічений кріп та зубок часнику. Додаємо трішечки солі й приправу карі.
- Беремося за перці. Розрізаємо їх на половинки (з хвостиком), видаляємо серцевину та насіння, викладаємо на дошку і начиняємо їх.
- Запікаємо перці 25 хвилин при 180° С. Дочекайтеся, доки вони охолонуть, і насолоджуйтеся. Смачного!
Порада! Серцевину перців не варто викидати – саме там міститься найбільш насичений та солодкий смак солодкого перцю, тож очистіть їх від насіння й покладіть у холодильник, аби потім використовувати, коли варитимете бульйон.
Фото: Freepik.com
Тістечка з яблуками і гарбузовим насінням із тіста філо: рецепт
Філо – майже невагоме тісто, його роблять з мізерним додаванням води і жирів, як правило без яєць. Зазвичай кожен пласт перед запіканням змащують олією чи вершковим маслом і в стос листів філо загортають якусь начинку – солодку, гостру, овочеву, м’ясну. З’єднані таким чином листи дають ефект французького листкового тіста, але філо більш легке і ніжне, майже повітряне. Пропонуємо скуштувати ось такі тістечка і переконатися в цьому. В супермаркетах можна купити готові корзинки із тіста філо, але якщо не знайдете – не біда: візьміть просто листи цього тіста, розріжте їх на квадратики і випікайте в формочках для мафінів.
Інгредієнти:
- Яблуко кисло-солодке (невеличкі) - 300 г
- Вершкове масло - 100 г
- Тісто філо - 5 листів / 400 г
- Гарбузове насіння - 40 г (2 ст. л.)
- Жовток для змазування тіста - 1 шт.
- Молоко - 20 мл
- Цукрова пудра - для посипання
- Морозиво ванільне - за бажанням і смаком
Для карамелі:
- Коньяк - 50 мл
- Цукор - 200 г
- Кориця - 1 паличка
- Вершкове масло - 30-40 г
- Вершки (30%) - 100 мл
Покроковий рецепт:
- Спершу робимо карамель: кладемо в сковороду 30-40 г вершкового масла, 200 г цукру і подрібнену паличку кориці. Прогріваємо сковороду на середньому вогні доти, доки цукор не почне розплавлятися, і зменшуємо температуру.
- Вливаємо 50 мл коньяку, даємо алкоголю випаруватися (це займе близько хвилини), потім вливаємо у 100 мл вершків тонкою цівкою, постійно помішуючи, і варимо 4–5 хвилин до консистенції згущеного молока. Знімаємо з вогню і даємо прохолонути.
- Вирізаємо у частини яблук серцевини так, щоб плоди зберегли свою форму, і розрізаємо їх упоперек на дві половинки. Решту – подрібнюємо кубиками.
- Складаємо 5 листів тіста філо один на одного, намазуючи кожен з них розтопленим вершковим маслом.
- Розрізаємо отриманий стос на одинакові прямокутники. З одного краю кожної заготовки викладаємо по половинці яблука, навколо неї – кубики, залишаючи другий край тіста без начинки (потім ми ним запечатаємо наші тістечка).
- Поливаємо начинку карамеллю, залишивши кілька ложок для подачі, і присипаємо гарбузовим насінням.
- Загортаємо вільний край зверху, запечатуємо начинку, щоб вона не витікала під час випікання, і в довільній формі робимо зверху надрізи (таким чином тісто не тріскатиметься і зернята гарбуза підсмажаться).
- Жовток збиваємо з 20 г молока, змащуємо кожне тістечко, викладаємо на змащене деко і ставимо в розігріту до 200 градусів духовку.
- Через 30 хвилин виймаємо, поливаємо карамеллю що залишилася, присипаємо цукровою пудрою і подаємо з морозивом (за бажанням).
Фото: Freepik.com
Ще один осінній рецепт від Руслана Сенічкіна, гарбузові тертюхи, дивіться у сюжеті:
Loading...
Дивіться "Сніданок з 1+1" з 7:00 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.
Обговорення "Сніданку з 1+1" в соцмережах:
Instagram
Facebook
Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.