Чоловікам-студентам дозволили виїзд закордон: які документи потрібні

Українські студенти отримали можливість виїзду за кордон на навчання: що потрібно знати.

Студентам тепер можна буде виїхати з України за кордон. Уряд розробив нові правила, за якими українські студенти матимуть право виїхати в Європу на навчання. Хто підпадає під нові правила, що треба для виїзду за кордон та які документи підготувати - розповів Артем Зябкін у ефірі ТСН

Відтепер українські студенти зможуть без проблем виїхати на навчання за кордон. Для цього потрібно лише дещо знати та відповідати низці умов при перетині кордону. У юнаків уточнюватимуть вік та проситимуть пред'явити електронний студентський квиток. Студенти вищих навчальних закладів тепер зможуть виїжджати за програмами академічної мобільності в Європейські та інші світові виші. Раніше це могли робити лише жінки, а нові правила дозволяють це і чоловікам-студентам.

Щоб перетнути кордон, чоловіки мають бути:

  • Віком від 18 до 22 років
  • Не підлягати призову на військову службу під час мобілізації
  • Стати учасником академічної мобільності строком на один семестр,
  • Навчатися на денній формі у закладах вищої освіти України державної або комунальної форми власності
  • Здобувати освітній ступінь бакалавра будь-якої спеціальності або магістра медичного, фармацевтичного чи ветеринарного спрямування.

Щоб правильно оформити всі документи і нічого не пропустити, треба буде мати при собі підтвердження від іноземного вишу, де студент збирається навчатися або ж стажуватися впродовж наступного семестру, та сходити в ТЦК.

Необхідні документи

  • Е-квиток студента,
  • Засвідчена копія договору з іноземним університетом про прийняття на програму академічної мобільності,
  • Військово-довідковий документ від територіального центру комплектування та соціальної підтримки,
  • Довідка від закладу освіти про направлення учасника програми академічної мобільності для навчання в іноземному виші.

У ній мають бути відзначені:

  1. Підстави співробітництва,
  2. Строк навчального семестру за кордоном,
  3. Відсутність за результатами двох останніх семестрів негативних оцінок і фактів перескладання заліків та екзаменів.
  4. Підтвердження рівня знання мови викладання в іноземному виші.

Проситимуть документ, що підтверджує знання мови викладання і в іноземному виші. Який саме це має бути сертифікат, не уточнюють. Утім, скоріше за все, йдеться про міжнародні сертифікати, а якщо йдеться про англійську мову, то основним сертифікатом вважається складений тест IELTS. Якщо вам викладатимуть німецькою - TestDaF. Обидва сертифікати видаються спеціальними органами і перевіряються британцями та німцями відповідно. Тож підробити їх нереально. Таким чином уряд намагається унеможливити підробку документів та перекрити усі спроби перетворити нові правила на лазівку для масового виїзду молоді.

Виїзд студентів за кордон в Україні став проблемою через воєнний стан та заборону для чоловіків призовного віку. Багато юнаків, які навчалися за кордоном, стали невиїзними під час вторгнення рф. Пізніше правила змінилися, але випуск для навчання за кордоном перетворився на бізнес та лазівку для невиїзних. Влітку 2022 року у ДПСУ почали жалітися на відтік "студентів-пенсіонерів" 30-50 років. Це стало наслідком сумнівних запрошень до іноземних вишів. Після цього виїзд для студентів було заборонено, але це призвело до нових скандалів. Наприкінці вересня 2022 року на пропускному пункті "Шегини" на Львівщині студент Римського університету Тимофій Мельник поскаржився на побиття працівниками ДПСУ. Подальша доля цього студента залишається невідомою. Верховна Рада та Міносвіти пообіцяли переглянути правила заборони виїзду студентів за кордон, проте для 17 річних студентів жодних заборон не передбачено, оскільки вони не досягли призивного віку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Loading...

Більше новин