Якщо не встав на військовий облік: що чекає на військовозобов'язаних

Якщо не встав військовий облік: що чекає на військовозобов'язаних
Getty images

Хто зобовʼязаний стати на військовий облік, і чого чекати у разі ухилення.

Поділитися:

З моменту ухвалення нового законопроєкту про мобілізацію під час війни, відбулися зміни в системі призову на військову службу. В Україні на даний момент діє режим воєнного стану, що діятиме до 13 травня і ймовірно буде подовжений. Під час дії цього стану військовозобов’язані чоловіки мають стати на військовий облік. Та які наслідки можуть чекати, якщо не стати на військовий облік? 

По перше, зазначимо, що законодавство передбачає обовʼязково стати на військовий облік таким категоріям:

  • Військовозобовʼязані та резервісти до 60 років 
  • Жінки, що отримати медичну або фармацевтичну спеціальність 
  • Чоловіки, яким виповнилося 16 років 

На військовий облік можна стати за місцем проживання, а також за місцем роботи або навчання. Якщо ви покинули країну на строк більше ніж 3 місяці, то необхідно стати на облік у закордонних дипломатичних установах України. 

За порушення правил військового обліку передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Тож, якщо військовозобов’язаний не став на військовий облік, йому буде надіслано попередження з центру комплектування, у разі ігнорування якого, особа може бути притягнута до відповідальності. 

Нагадуємо, відповідальність за статтею 337 Кримінального кодексу України встановлена у вигляді штрафу або виправних робіт на строк до двох років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі