Чому крилату ракету тяжко збити: військовий експерт пояснив, згадуючи ракетні ударі по Вінниці

Військовий експерт Олег Жданов пояснив, чому українська ППО не завжди збиває російські ракети.

Військовий експерт Олег Жданов розказав, чому українська протиповітряна оборона (ППО) не завжди збиває російські ракети

"Все небо покривають радіолокаційні станції. Так, вони десь бачать, а десь не бачать. Але в основному вони бачать. Іноді, коли помічають ракети, просто не вистачає часу підіймати винищувальну авіацію чи ППО не встигає її перехопити до кінцевої цілі. 

По-друге, крилата ракета — це найскладніша ціль. Вона може змінювати свою траєкторію в будь-який момент. Вона летить, огинаючи рельєф місцевості. Тобто якщо є перешкода, то вона підіймається. Якщо є низина — вона опускається. Тому дуже складно цю ракету збити. Питання не в її фіксації, всі їх бачать, сповіщають. Повірте, воєнні теж їх бачать. Але ніхто не може знати траєкторію польоту цієї ракети. Ось у чому проблема".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від ракетного обстрілу у Вінниці постраждала частина команди співачки ROXOLANA: один учасник загинув

Чому повітряна тривога одразу в кількох областях, а прилітає лише в одну

"Буває, тривога у 5 областях, і люди сидять у підвалах. Це тому, що ніхто не знає, коли вона [крилата ракета] і куди поверне. На прикладі удару по Вінниці, на сьогоднішній день є інформація, що ракети йшли на Житомир, а повернули на Вінницю, а інші кажуть, що від Тернополя звернули вони. Як запрограмована ракета, ніхто не знає", — розказує військовий експерт. 

Якщо це балістична ракета, то її траєкторія руху по прямій, її легше збити.

Якщо летить крилата ракета, льотчик має підняти у небо винищувач, зафіксувати ракету та збити. Працювати по ній системою ППО немає сенсу, оскільки крилата ракета за кілька непередбачених хвилин може розвернутись, і ППО піде в нікуди, бо система не може рухатися по кривій, як крилата ракета.

Сучасні протиракетні комплекси мають "розумні" ракети, які можуть так само маневрувати у повітрі, як і крилаті ракети. IRIS-T або NASAMS у радіусі своєї дії в 40 км можуть наздогнати у повітрі крилату ракету, вирахувати точку зустрічі й збити. У цьому й різниця протиповітряної оборони (ППО) від протиракетної (ПРО). 

Сьогодні президент України Володимир Зеленський у своєму Телеграм написав, що уже понад три тисячі крилатих ракет застосувала росія проти України.

Більше новин