Як поєднати дистанційне навчання дітей та свою роботу (експерт ринку праці про відпустку та неповний робочий день)

1 листопада багато українських школярів перейшли на дистанційне навчання. І якщо учні 5-11 класів ще дають собі раду, то молодшого школяра не залишиш на самого себе.

Що робити батькам, які вимушені працювати, а залишити дитину немає з ким? Чи мають право співробітники просити в роботодавця про зміну робочого графіка, якщо вдома лишається мала дитина? Та як це може позначитись на платні? Розповідає експертка з ринку праці Марія Абдуліна в ефірі «Твій день».

Дехто покладається на бабусь, які, в свою чергу, не завжди можуть впоратись із сучасними технологіями. Дехто – лишається вдома працювати дистанційно, а є й такі, хто вимушений лишати дітей самих удома або ж взагалі звільнятися з роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дистанційне навчання: як налагодити процес та чим мотивувати дітей (поради експерта)

Які є  алгоритми дій для працюючих батьків дітей на дистанційному навчанні:

  • Можна усно домовитись з роботодавцем працювати з дому, якщо це дозволяють умови праці
  • Можна взяти щорічну оплачувану відпустку, якщо вона залишилася
  • Якщо у сім’ї від двох дітей, один із батьків може використати соціальну відпустку: 10 днів повністю оплачуваної відпустки, яка гарантована Кодексом законів про працю та законом "Про відпустки"
  • Можна домовитися про неповний робочий день на час дистанційного навчання, тоді оплата буде за кількість відпрацьованих годин та днів
  • Батько чи мати дитини до 14 років можуть взяти неоплачувану відпустку без указання терміну, наприклад, до кінця карантину

Під час карантину роботодавець не може відмовити у наданні відпустки. У разі необхідності працівник пише заяву, додає копію рішення учбового закладу про те, що заклад переведено на дистанційне навчання та додає свідоцтво про народження дитини для підтвердження того, що дитина не досягла 14-річного віку. Фактично роботодавець не може відмовити у наданні такої відпустки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київ у червоній зоні: які додаткові обмеження діють вже 1 листопада

Також варто знати, що роботодавець не має права примусово відправити у відпустку без збереження заробітної плати, навіть якщо введено карантин, без добровільного бажання працівника.

Дивіться поради експерта, як налагодити дистанційне навчання для дітей:

Loading...

Більше новин