Дистанційне навчання: як налагодити процес та чим мотивувати дітей (поради експерта)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Школярі 1-11 класів після канікул переходять на дистанційне навчання. Як зробити навчання дітей вдома ефективним і цікавим, розказує експерт.

Поділитися:

З  понеділка, 1 листопада, київські школи переходять на дистанційне навчання. Після канікул, для учнів 1-11 класів навчальний процес відновиться в дистанційному режимі.  Як зробити навчання дітей вдома ефективним і цікавим, розказує експерт, співзасновний онлайн-школи з математики Віталій Шкіль у "Сніданку з 1+1".

Батькам потрібно взяти на себе базові педагогічні функції: допомогти дитині налаштувати розклад, облаштувати робоче місце, визначити, де потрібна допомога батьків. Не потрібно глибоко пояснювати матеріал, основне – допомогти з організацією процесу.

Окрім базових правил, як-то розпорядок дня, що робити зранку, що – вдень, а що – увечері. Важливо слідкувати, щоб у дитини не було перенавантажень.

Батькам варто встановити власні сімейні правила, щоб дитині було цікаво: віртуальні бали, які можна на щось обміняти (кіно, смачненьке і тп).  Дітей потрібно донатити, хватили, заохочувати, а не пресувати, що вони мусять навчатись заради навчання.

Мотивація, похвала, позитивний зворотній зв’язок – це те, що має отримувати дитина від батьків вдома під час дистанційного навчання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні дозволили вакцинувати від коронавірусу дітей від 12 до 17 років. Якою вакциною, які є протипоказання? Коментує імунолог

Чим мотивувати школярів, щоб дистанційне навчання сприймалось як додаткові канікули

Для молодшої школи це – перетворити навчання на гру.

Учнів середньої школи варто мотивувати орієнтованістю на результат, на оцінки. Батькам варто пояснити, навіщо виконувати роботи вчасно, нагадати, як важко наздоганяти. Діти у такому віці вже все розуміють. 

Найлегше зі старшокласниками: у них буде ЗНО і для них хоч канікули, хоч дистанційне - не маюьб різниці, їм не потрібна додаткова мотивація. 

Як організовувати дистанційне навчання батькам, що працюють

Якщо батьки завантажені на роботі, можна звернутись до репетиторів, якщо виникають труднощі. Якщо ж такої можливості у батьків немає, потрібно навчитись балансувати і ставити пріоритети. Відповідальність за дітей у будь-якому разі на дорослих. Не можна навчання дітей, тим більше, дистанційне, відпускати на самотік.  

Як не розчинитися в дітях, дивіться поради психолога 

Як контролювати виконання домашніх завдань дітьми

Діти не роблять домашні завдання зазвичай тому, що їм не цікаво. Цікавість заразна і батьки можуть на своєму прикладі показувати, а діти підхоплюватимуть. Це один із ключиків: показати, пояснити, який це інтерес може мати для дитини той чи інший предмет. З учніми молодшої школи це будуть ігрові механізми. 

Як навчатися дітям за відсутності технічного обладнання та Інтернету

Гарним прикладом було, як учитель в Африці організував навчання своїм учням за домопомогою смс-повідомлень. Жага знань перемогла відсутність зв'язку і це показовий приклад, що було б бажання, можна знайти спосіб, як вчитися. 

Новини по темі