Свекруха та невістка: чи потрібно називати свекруху мамою та як двом жінкам побудувати здорові стосунки (поради від психоаналітика Анни Кушнерук)

Стосунки свекрухи та невістки – це дуже важлива тема для гармонійного розвитку сім’ї. Анна Кушнерук розповідає, як зробити їх здоровими.

Чи можуть стосунки свекрухи та невістки бути теплими? Чи варто свекруху називати мамою? Як створити атмосферу взаєморозуміння між цими двома жінками? Про це у студії шоу «Твій день» розповіла психоаналітик Анна Кушнерук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитячі образи: чи варто їх обговорювати, як побудувати конструктивний діалог з батьками (поради від Анни Кушнерук)

Анна Кушнеук говорить:

Чи називати свекруху мамою, чи ні – це особистий вибір кожного. Все залежить від того, які між жінками стосунки. Насправді, свекруха – це людина, яка виростила та виховала чоловіка. Тому, якщо між нею та невісткою немає протиборства, її цілком можна називати «мама». Адже це і є мама чоловіка, з яким було створено сім’ю.

Психоаналітик зазначає: часто стосунки між свекрухою та невісткою не складаються, якщо мама чоловіка не задоволена своїм особистим чи професійним життям, і її син – це для неї єдиний  сенс існування. Анна Кушнерук закликає всіх мам не робити власних дітей своїми «заручниками» і вміти вчасно «відпустити» їх будувати сім’ю.

Дивіться, як Анна Кушнерук розповідає про сильних і слабких жінок у стосунках:

Loading...

Також, на жаль, іноді є проста заздрість до невістки. Анна Кушнерук розповідає:

Життя свекрухи могло бути сповнене важкими випробуваннями, а життя невістки зовсім інше через нові соціальні обставини. І тоді часто з’являється елементарна заздрість.

Загалом же психоаналітик стверджує – до мами чоловіка слід ставитися, в першу чергу, з повагою та не намагатися зробити її іншою людиною. А свекрусі варто вміти не втручатися у життя вже дорослих дітей. Універсальне ж правило здорових стосунків свекрухи та невістки – бути цивілізованими людьми, які дотримуються правил культурної поведінки.

Дивіться поради від Анни Кушнерук, як правильно просити вибачення:

Loading...

Анна Кушнерук зазначає:

Є люди приємні і неприємні. Можливо, свекруха та невістка просто ганебно поводяться одна до одної, і через це виникають конфлікти. Потрібно вміти будувати культуру спілкування. А також припинити говорити лише на побутові теми та весь час обговорювати життя сина, онуків.

Психоаналітик дає поради, як побудувати здорові стосунки між свекрухою та невісткою:

Анна Кушнерук резюмує:

Надзвичайна відповідальність лежить на чоловікові. Якщо він намагається не втручатися у конфлікти чи приймає одну зі сторін, не уникнути біди.

Психоаналітик говорить – саме чоловік повинен чітко окреслити мамі, що вони з дружиною мають право на власну сім’ю, а дружині – що його мама заслуговує на повагу. А ще одне з головних правил здорових стосунків між свекрухою та невісткою, на думку Анни Кушнерук, – це жити окремо.

ФОТО: Pexels/Elina Fairytale

Більше новин