Свекруха та невістка: чи потрібно називати свекруху мамою та як двом жінкам побудувати здорові стосунки (поради від психоаналітика Анни Кушнерук)

Стосунки свекрухи та невістки – це дуже важлива тема для гармонійного розвитку сім’ї. Анна Кушнерук розповідає, як зробити їх здоровими.

Поділитися:

Чи можуть стосунки свекрухи та невістки бути теплими? Чи варто свекруху називати мамою? Як створити атмосферу взаєморозуміння між цими двома жінками? Про це у студії шоу «Твій день» розповіла психоаналітик Анна Кушнерук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитячі образи: чи варто їх обговорювати, як побудувати конструктивний діалог з батьками (поради від Анни Кушнерук)

Анна Кушнеук говорить:

Чи називати свекруху мамою, чи ні – це особистий вибір кожного. Все залежить від того, які між жінками стосунки. Насправді, свекруха – це людина, яка виростила та виховала чоловіка. Тому, якщо між нею та невісткою немає протиборства, її цілком можна називати «мама». Адже це і є мама чоловіка, з яким було створено сім’ю.

Психоаналітик зазначає: часто стосунки між свекрухою та невісткою не складаються, якщо мама чоловіка не задоволена своїм особистим чи професійним життям, і її син – це для неї єдиний  сенс існування. Анна Кушнерук закликає всіх мам не робити власних дітей своїми «заручниками» і вміти вчасно «відпустити» їх будувати сім’ю.

Дивіться, як Анна Кушнерук розповідає про сильних і слабких жінок у стосунках:

Також, на жаль, іноді є проста заздрість до невістки. Анна Кушнерук розповідає:

Життя свекрухи могло бути сповнене важкими випробуваннями, а життя невістки зовсім інше через нові соціальні обставини. І тоді часто з’являється елементарна заздрість.

Загалом же психоаналітик стверджує – до мами чоловіка слід ставитися, в першу чергу, з повагою та не намагатися зробити її іншою людиною. А свекрусі варто вміти не втручатися у життя вже дорослих дітей. Універсальне ж правило здорових стосунків свекрухи та невістки – бути цивілізованими людьми, які дотримуються правил культурної поведінки.

Дивіться поради від Анни Кушнерук, як правильно просити вибачення:

Анна Кушнерук зазначає:

Є люди приємні і неприємні. Можливо, свекруха та невістка просто ганебно поводяться одна до одної, і через це виникають конфлікти. Потрібно вміти будувати культуру спілкування. А також припинити говорити лише на побутові теми та весь час обговорювати життя сина, онуків.

Психоаналітик дає поради, як побудувати здорові стосунки між свекрухою та невісткою:

свекруха і невістка

Анна Кушнерук резюмує:

Надзвичайна відповідальність лежить на чоловікові. Якщо він намагається не втручатися у конфлікти чи приймає одну зі сторін, не уникнути біди.

Психоаналітик говорить – саме чоловік повинен чітко окреслити мамі, що вони з дружиною мають право на власну сім’ю, а дружині – що його мама заслуговує на повагу. А ще одне з головних правил здорових стосунків між свекрухою та невісткою, на думку Анни Кушнерук, – це жити окремо.

ФОТО: Pexels/Elina Fairytale