Інтерв’ю з Оксаною Мухою: Про тур із Даном Баланом, їзду на байку та особливі місця у Львові

Голос країни
Оксана Муха — інтерв'ю про всеукраїнський тур із Даном Баланом, їзду на байку та особливі місця у Львові

Переможниця Голосу країни-9 відкрилася по-новому в розмові з 1plus1.ua.

Поділитися:

Після перемоги в Голосі країни-9 Оксану Муху не так просто «вихопити» для бесіди. Співачка навіть не одразу повернулася до рідного Львова, адже в Києві поринула в море справ — зустрічі, зйомки, інтерв’ю…

Попри те, що до участі в шоу Оксана була відомою співачкою на Західній Україні, до нової хвилі популярності їй звикнути нелегко. Відчуття радості й втоми міцно обійнялися. Та розслаблятися немає часу — попереду вервечка творчих завдань.

Оксано, довго зважувалися на участь у шоу?

Відверто кажучи, дуже рада, що ризикнула і пішла на Голос країни. Таке бажання визрівало в мені кілька років. Але після двох десятків моїх концертів до 65-ліття Квітки Цісик, які відбулися минулої весни, чітко вирішила, що потрібно спробувати свої сили у проекті. Хотілося познайомити з творчістю цієї артистки якомога більшу аудиторію. Це дуже цінно для мене.

Дуже хочеться, щоб переможці Голосу країни не зупинялися на досягнутому. Маєте творчі плани на найближче майбутнє?

Так, Голос країни – короткий період, за який потрібно встигнути зрозуміти, як бути далі. Наразі я шукаю музикантів, композиторів, аранжувальників для співпраці.

Найдорожче для мене на найближчий час — це запис альбому.

Також планую всеукраїнський тур. Вірю, що моя мрія здійсниться — хочу поїхати на Схід України, виконувати там українські пісні, які дорогі мені, і щоб їх сприймала тамтешня аудиторія.

Ви згадали про альбом. До нього ввійдуть пісні Квітки Цісик?

Квітка записала два альбоми. Переписувати їх не бачу сенсу. Краще від неї цього вже ніхто не зробить. А втім, пісня живе, допоки звучить. Тож якусь частину композицій, які Цісик відібрала до своїх альбомів, хочеться включити і до моїх платівок. Я ще в роздумах… Частину пісень із репертуару Квітки просто виконуватиму наживо.

Мій альбом міститиме відомі народні пісні, які зазвучать по-новому, а також авторські композиції, які зараз назбируються — і це вже інша історія.

Який із виступів на Голосі країни був для вас найбільш особливим?

Це була пісня Шуміла ліщина. Період нокаутів, коли ми зрозуміли, що це таке – залишати проект після батлів. Спершу може здатися, що ця композиція проста. Але насправді вона дуже складна емоційно.

Також особливим був виступ у фіналі — з моїм тренером Даном Баланом із піснею Треба, яку він уперше написав українською. Я була сповнена щастям, адже ця композиція повністю мені відповідає. Текст надзвичайний – «треба відчувати», «треба пробачати»... Такі прості слова, а такі світлі! І Дан чудово заспівав!

Повертаючись до творчих планів… Працюватиму з Даном над студійним записом цієї пісні. Також він запросив мене як спеціальну гостю у свій тур, що пройде 11-ма містами України наприкінці травня — у першій половині червні цього року.

Кліп на спільну пісню планує знімати?

Дай Бог, щоб усе склалося! Ми обоє маємо багато роботи, тож складно буде знайти для цього час. Попри все, думаю, ми впораємось.

Минулого сезону в Голосі країни брала участь співачка Ірина Федишин. На той час вона вже мала свою аудиторію, їздила в тури. Ірині дорікали, що дарма вона прийшла у проект. Мовляв, потрібно давати дорогу тим, хто тільки розпочинає свій музичний шлях. Вам доводилося вислуховувати подібне?

Так, неодноразово. Люди, які вважають, що я була дуже відома, певно, мислять лише в межах своєї території. Маючи таку класну програму, не можна лишатися тільки на Західній Україні. Потрібно їздити країною і дарувати ці пісні людям.

Не брати участь у шоу тому, що ти вже чогось досягнув, це неправильно.

Тим паче я йшла не так задля особистого вислову, як задля популяризації творчості Квітки Цісик. І навіть із цього приводу були несхвальні відгуки. Говорили, навіщо це робити, Квітка й так відома співачка. Але насправді про неї знають далеко не всі. Мені приємно, коли наші захисники з передової пишуть, що відкрили для себе цю співачку, що, слухаючи її, хоча б на якийсь час забувають про війну.

Що для вас найскладніше в музичні кар’єрі?

Складно, бути «неформатом», коли пісні відмовляються брати в ротацію на радіо. Але я не можу співати те, з чим не відчуваю гармонії. Завжди робила і роблю ставку на те, щоб співати від душі.

Ви справляєте враження інтелігентної, спокійної жінки. Та чи є у вашому житті місце екстриму?

Так (усміхається). З останнього – стрибала з-під даху стадіону у Львові. Я купила цей стрибок — і кошти були спрямовані на лікування тяжко хворої дитини. Зважилася на такий екстремальний крок, щоб привернути увагу до проблеми.

До того ж люблю їздити верхи, кататися на лижах. Ще одна пристрасть — їзда на байку. Люблю політати з вітром. Щоправда, за кермо не сідаю.

Неочікувано! То ви вдягаєте шкірянку...

Вдягаю обов’язково шолом! (сміється).

Ваші сценічні образи демонструють сучасне етно. А який стиль одягу обираєте на щодень?

Я маю багато встигнути, тому в повсякденному житті віддаю перевагу джинсам, футболкам і кросівкам. Часом залюбки вдягаю вишиванки або футболки з українською символікою.

Маєте особливу вишиванку?

Так, студія Дівча подарувала мені вишиванку, в якій я з’явилась у студії Сніданку з 1+1 після перемоги в Голосі країни. Це дуже ніжна, стилізована річ. Днями салон FiligranaEtnica порадував мені чарівну сукню з мережкою — у ній також прочитується етностиль.

Любите шопінг?

Ні. Я дуже швидко купую речі. Просто забігаю і беру те, що мені потрібно.

Наші читачки не пробачать, якщо не запитаю про ваші б’юті-секрети…

Найважливіше для краси жінки — це сон. Також потрібно правильно дібрати денний і нічний креми. Ще один секрет — менше косметики (усміхається). На красу впливає і харчування: не варто їсти багато м’яса, маринадів, хімічних заправок. І пийте побільше рідини!

Спортом займаєтесь?

Так, періодично. За спеціальною програмою, яку для мене розробила тренер.

Опишіть себе трьома словами…

Вітер. Сонце. Душа.

Маєте «шкідливі звички»?

Моя найгірша риса — велика відвертість. Потрібно вчитися її стримувати (усміхається).

Ви народилися і живите у найбільш туристичному місті України — Львові. У яких львівських місцях порадите побувати нашим читачам?

Дуже люблю гарну церкву св. Михайла, що неподалік від площі Ринок. Із пагорба, на якому вона стоїть, відкривається гарна панорама міста. Там панує особлива атмосфера.

Також раджу кожному прогулятися львівськими парками. Кав’ярні у нас на кожному кроці, та я найбільше люблю штруделі у Львівських пляцках, а ще мені дуже смакує кухня Віденської кав’ярні, що в самому центрі міста.

Усіх друзів, які приїжджають до Львова, запрошую до Етногалереї Роксоляни Шимчук, де збережені традиційні сорочки, аксесуари, взуття з різних куточків України. Це дуже цікаво! На такий екскурс треба мати хоча б годину. Звідти виходиш із думкою, якими ж творчими були наші предки!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 найкращих ресторанів Львова, до яких хочеться повернутися

Як плануєте святкувати Великдень?

У Чистий четвер та Світлу суботу традиційно печемо паски. З великоднім кошиком йдемо на всеношну службу. Вранці святкуємо, а потім їдемо до родини. Також із друзями йдемо в Шевченківський гай на Обливаний понеділок. Обмінюємося крашанками і пасками. Кажуть, чим більше пасок скуштуєш, тим більше щастя тобі буде (усміхається). До речі, масове обливання тепер відбудеться щорічно на площі Ринок у Львові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великдень з 1+1: Перевірені рецепти, вражаючі ідеї і телесюрпризи

Новини по темі