Чи будуть утилізовувати репродуктивні клітини загиблих захисників: відповідь авторки законопроєкту у "Говорить вся країна"

Говорить вся країна
19:30
Пн-Чт

У "Говорить вся країна" обговорили скандал навколо законопроєкту про утилізацію репродуктивних клітин військових.

Поділитися:

З 19 лютого, з понеділка по четвер, о 19:30 на телеканалі “1+1 Україна” стартує показ нового сезону суспільно-важливого токшоу “Говорить вся країна. Проєкт має на меті розібратися в резонансних справах, встановити справедливість та навчити українців відстоювати свої права. Ведучий проєкту Олексій Суханов та високопрофесійні експерти продовжать допомагати українцям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Побиття першокурсників та зберігання зброї: у "Говорить вся країна" розкрили таємниці училища на Львівщині

Уже у березні цього року чинності має набути правка до закону про зберігання репродуктивних клітин загиблих захисників та захисниць. Відтепер біологічний матеріал мають утилізовувати після смерті особи. Такі зміни не на жарт сколихнули суспільство. Поки вдови та лікарі справедливо обурюються, офіційного роз'яснення ані МОЗ, аніж приватні клініки надати не можуть.

До "Говорить вся країна" звернулася Наталія — дружина загиблого льотчика Владислава. Вона переконана, що ці зміни є "штучним знищенням нації". Вони з чоловіком також здавали свій біологічний матеріал, та лише після загибелі захисника жінка дізналася, що не зможе використати ці ембріони для штучного запліднення. Ба більше — адміністрація клініки відмовляється надавати роз'яснення та близько року ігнорує вдову. На запит журналістів у закладі кажуть, що "не пам'ятають" Наталію та ведуть внутрішнє розслідування.

"Річ у тому, що біоматеріал воїна належить йому особисто, і після смерті немає такого юридичного механізму, за яким третя особа може використати цей матеріал. Навіть якщо він залишає доручення, воно юридично припиняє свою дію з моменту смерті... Пройшло вже доволі багато часу, поки йде війна, і протягом всього цього часу це питання досі не було вирішено", — зазначає юрист та експерт проєкту Станіслав Ліфлянчик.

Пояснити скандальний законопроєкт прийшла його авторка Оксана Дмитрієва. Вона розповіла, що суть закону була лише у тому, що забір та збереження репродуктивних клітин чоловіків та жінок має здійснюватися коштом держави. Паралельно до цього закону розробляли загальний про репродуктивне здоров'я, у якому мали розв'язувати питання утилізації — резонансні правки були саме до нього. Однак його не прийняли, а правки залишилися. 

"Ми проголосували і прибрали цю правку з цього закону, ми виправили це. Ніякі клітини зараз не будуть утилізовані. Ні зараз, ні потім, якщо людина сама не пропише, що вона хоче, щоб її клітини утилізували... У законі 450, який пройшов перше читання, регулюється питання цивільного кодексу — як має людина залишити свої нотаріальну згоду або заповіт", — запевняє Оксана Дмитрієва.

Що надалі буде із законопроєктом про репродуктивні клітини? Яке звернення вдови поставить на ноги всю студію?

Дивіться повний випуск "Говорить вся країна" на сайті 1+1 та не пропустіть нові випуски з понеділка по четвер, о 19:30 на телеканалі “1+1 Україна”.

Новини по темі