Що таке квадробіка та чи потрібно батькам хвилюватися за своїх дітей: роз'снення психологів у Говорить вся країна

Говорить вся країна
19:00
Що таке квадробіка та як реагувати батькам на таке захоплення дітей — поради психологів

У Говорить вся країна психологи розповіли, як ставитися до поширення квадробіки серед дітей та підлітків

Поділитися:

Квадробінг — новий тренд серед дітей та підлітків, що поєднує фізичну активність з імітацією рухів й звуків різних тварин. Діти вдягають маски, хвости та прикидаються тваринами. Особливістю квадробіки є пересування на чотирьох кінцівках та виконання різноманітних трюків: стрибків через перешкоди, швидкого бігу. Детально про субкультуру розповіли у новому випуску Говорить вся країна, де поспілкувалися за батьками дітей, що захоплюються течією, а також експертами програми — психологами та психіатрами.

«Мені здається, що субкультури завжди були. У моєму дитинстві, наприклад, були емо, готи, панки. Але ж їх зараз тут немає», — прокоментував популярність нової течії Олександр Ахметов, психолог та батько 8-річної доньки.

Квадробіка розшифровується як «чотири» та «аеробіка». Виникла ця течія в Японії, і офіційно її засновником вважається спринтер Кенічі Іто. Чоловіка постійно називали мавпою через зовнішню схожість, тому, коли він був у зоопарку, його зацікавили примати. Він почав ходити навкарачки, а потім і бігати. Невдовзі в нього з'явилися послідовники. Тренд швидко поширився Азією, потім захопив Америку і вже Європу. Нова хвиля квадробінгу поширилася через TikTok, де послідовники викладають відео цього заняття.

Також неофіційно квадробіку називають видом спорту, який, скоріш за все, запозичив рису перевдягання у тварин у субкультури фуррі. Деколи подібний вид заняття може викликати занепокоєння, особливо коли стрибки здійснюються в місцях пересування людей та авто.

«Якщо це підліток, і він вже трохи відповідає за себе, але все ж таки робить речі, які небезпечні для нього чи оточуючих, це привід звернутися до психолога, як мінімум. Тому що, якщо дитина знає про техніку безпеки, але свідомо її ігнорує, женучись за якимись трендами чи своїм ставленням, це небезпечно», — вважає психіатр Артем Михайлов.

А от психологиня Оксана Зайцева каже, що захоплення квадробінгом є ознакою підліткового віку, адже це завжди про створення субкультур.

«Таке завжди було, є і буде. Це дослідження свого тіла, можливостей свого тіла. Вони займаються екстремальними речами, які вважають для себе такими, випробовують: а що може їхнє тіло, а чого воно не може. І ми не можемо цього оминути, тому що своєрідний процес сепарації».

Щодо небезпечності такого заняття, то тут варто говорити з дітьми про правила безпеки і відповідальність.

«Підлітки не завжди відчувають кордони, свої та інших. Вони їх досліджують, і це нормальний процес — так вони вчаться. Але, як батьки, як дорослі люди, ми повинні розповідати про правила і відповідальність».

Чи варто батькам квадроберів хвилюватися? Головний герой програми Микола, чия донька захоплюється квадробікою, дійшов таких висновків: 

«Головний висновок — це те що потрібно дуже ретельно і часто спілкуватися з дітьми своїми, слухати їх, прислухатися направляти. Якщо ж дитина щось собі придумала, неможливо це заборонити».

Ведучий проєкту Олексій Суханов закликає дорослих та дітей не вдаватися до булінгу. 

«Тренди змінюються, з'являються нові субкультури, нові види спорту. Життя змінюється. Найголовнішим має залишатися ментальне здоров'я кожного з нас, тому що це стосується кожного з нас».

Хто такі квадробери, чим та як вони живуть, чим відмінні від теріанців, дивіться у випуску Говорить вся країна, що виходить з понеділка по п'ятницю о 19:00 на 1+1 Україна.

Новини по темі