«Якщо не співали російський гімн - відправляли в ізолятор»: у Говорить вся країна показали, що відбувається з українськими дітьми в російських окупаційних таборах

Говорить вся країна
19:00
У Говорить вся країна врятовані з окупації діти розповіли всю правду про життя під пропагандою

У Говорить вся країна врятовані з окупації діти розповіли всю правду про життя під впливом російської пропаганди

Поділитися:

З понеділка по четвер о 19:00 на телеканалі 1+1 Україна транслюють оновлене токшоу Говорить вся країна. У нових серіях глядачі вже мають змогу спостерігати за надихаючими особистими історіями людей, які відверто розповідають про свій досвід успіху та невдач, через які їм довелося пройти.

Героями нового випуску Говорить вся країна стали діти, що стали жертвою російської окупації, та яким вдалось вибратись з неї і повернутись на рідну землю. На даний момент зафіксовано близько 19 тисяч випадків примусового викрадення росіянами наших українських дітей і тільки 800 з них змогли врятувати з-під окупації. Дітей на окупованих територіях щоденно інформаційно пригнічують російською пропагандою, відправляють у табори і навіть влаштовують публічні демонстрації нібито прекрасного життя. Все це робиться, аби показати картину «хорошого» життя на росії. Та що насправді відбувається в російських таборах для дітей, та в яких умовах перебувають українці за лінією фронту? 

Шістнадцятирічний Ростислав став однією з жертв подібних таборів. На початку повномасштабного вторгнення хлопець проживав на Херсонщині. В перший день померла його бабуся, а на наступний - маму забрали у лікарню і підліток залишився один. Чотири місяці Ростислав жив сам і працював, намагаючись заробити кошти на проживання, а згодом неповнолітнього хлопця забрали і примусово відправили до Криму:

«Я не хотів нікуди їхати, я хотів залишитись вдома, але росіяни почали погрожувати зброєю» - зізнається підліток.

У таборі Ростислав зіштовхнувся з щоденним тиском і пропагандою:

«Кожен ранок ми повинні були вставати під російський гімн і співати його. Якщо ми цього не робили, то нас карали - саджали в ізолятор. Це невеличка кімнатка з ліжком і гратами на вікнах. Вони забирали телефон і забороняли виходити як мінімум 3 дні. Я потрапляв туди десь 4 рази за весь час».

Українським дітям в подібних таборах проводять так звані «розмови про важливе», де розповідають про велич росії і неминучу поразку України, тим самим закріплюючи думку про те, аби діти не мріяли повернутись назад.

«Ті діти, які підкорювались росіянам, мали зовсім інше ставлення до себе. Їм дозволялось все».

Згодом хлопця відправили до військового училища у Керчі. Вивезении дітям постійно продавалась ідея зробити російський паспорт, але Ростислав відмовлявся, бо вірив, що йому колись вдасться вибратись звідти і повернутись в Україну. Експертка проєкту, психологиня Оксана Зайцева наголошує на тому, наскільки жорстоко себе поводять окупанти по відношенню до наших дітей:

«Дітей українців відправляють у військове училище до тієї армії, що вбиває їхніх батьків і руйнує їхні домівки. Це найбільше знущання, яке може бути».

Тим не менш, Ростислав зміг втекти з табору. Хлопець віднайшов волонтерську програму «Save Ukraine», що допомогла йому в організацією втечі. А до цього волонтери допомогли його найближчому другу Сергію повернутись до України. Ростислав досі не бачив друга з моменту втечі і загубив з ним звʼязок, але прийшов на програму саме заради цієї мети. Та чи вдасться йому побачити Сергія знов?

Через подібні табори пройшла величезна кількість дітей. Одним з них став дванадцятирічний Данило, якого відправили в табір зі шкільною вчителькою, а потім не повернули до сімʼї. Завдяки зусиллям матері і волонтерів, хлопця таки вдалось повернути назад. Та одній з героїнь в студії - Ксенії довелось йти на маніпуляції і брехати власному брату, аби повернути його з окупації. Дівчина зізнається, що його дитяча психіка пристосувалась до тих умов і брат навіть відмовлявся повертатись додому. Ксенія вимушена була підірвати довіру хлопця і сказати, що забере його всього на місяць, а потім він повернеться. Та, звичайно, дівчина розуміла, що такого не зробить. 

«Дуже було складно, він не йшов на контакт. Через місяці 3 брат вже почав спілкуватись і потроху адаптувався».

Наразі велика кількість дітей перебуває під впливом потужної російської пропаганди у таких таборах. Та Україна разом з міжнародними і вітчизняними волонтерськими організаціями щодня працює над тим, аби повернути наших дітей додому.

Чи знайшов Ростислав найкращого друга, та яке гучне звернення зробила відома українська співачка Jerry Heil у ефірі Говорить вся країна? Дивіться повний випуск на сайті 1+1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке квадробіка та чи потрібно батькам хвилюватися за своїх дітей: роз'яснення психологів у Говорить вся країна

Новини по темі