Брат Ані Лорак є співвласником організації, яка отримує багатомільйонні державні оборонні замовлення

Брат Ані Лорак є співвласником компанії, що продає державі низькоякісні прилади для української армії.
1plus1.ua

Платформа, серед власників якої є брат Ані Лорак, постачає безпілотні апарати Anser та Sparrow.

Поділитися:

Під виглядом «платформи розвитку інновацій» колишні топ-менеджери «Укроборонпрому» разом із бізнесменами, серед яких і брат співачки Ані Лорак, заробляють на оборонному бюджеті величезні кошти, продаючи державі низькоякісні прилади для української армії. Про це йдеться в розслідуванні програми Гроші каналу 1+1.

Про створення платформи під назвою UkrARPA два роки тому заявляв тепер вже екс-голова держконцерну «Укроборонпром» Роман Романов. Вона мала знаходити новітні розробки озброєння й приватне фінансування для них. А потім обіцяла допомагати виробнику із продажем цих розробок нашій армії та навіть за кордон. Підтримав цю ідею і особисто президент Петро Порошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хакери атакували особисті акаунти журналістів 1+1

Як з’ясував журналіст програми Гроші Олександр Крижанівський, зараз платформа є приватною та має назву ТОВ «Платформа розвитку інновацій». Вона було заснована через офшорну компанію на Кіпрі, серед трьох власників якої - Ігор Куєк, брат співачки Ані Лорак, яка веде активну концертну діяльність в Росії.

Серед найманих менеджерів ТОВ «Платформа розвитку інновацій» колишній заступник голови «Укроборонпрому» Денис Гурак, який презентував UkrARPA, екс-працівники «Спецтехекспорту» Дмитро Шестаков та Тарас Яремонко, а директором платформи є колишній радник вищезазначеного Гурака - Дмитро Ружицький.

Усі ці люди мали ексклюзивний доступ до даних про замовлення в оборонній сфері, які цілковито секретними, а тепер перевели великий державний проект у приватну структуру, яка може заробляти великі гроші на продажі армії своїх розробок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обережно: шахраї за гроші обіцяють дати роль у серіалі Школа

Для української армії ТОВ «Платформа розвитку інновацій» постачає безпілотні апарати Anser та Sparrow. Проте, експерти у інтерв’ю журналістам програми «Гроші» говорять про низьку якість цих пристроїв та завищену ціну на них:

«Вони або не будуть використовуватися, або впадуть в першому ж польоті. І скажуть, ну, недосконалість, ну недороблені, маємо ще допрацювати. Це недороблений апарат, на мій погляд», - критикує головну розробку «Платформи розвитку іновацій» безпілотник «Sparrow» керівник підрозділу «Аеророзвітка» Натан Хазін.

За інформацією, яку отримав журналіст програми Гроші Олександр Крижанівський, один комплекс «Sparrow»  обходиться держбюджету у майже два з половиною мільйони гривень – це близько 100 тисяч доларів. В минулому році було закуплено 13 одиниць, на цей рік заплановано ще приблизно 25. Всього на закупівлю безпілотників «Sparrow» буде витрачено 95 мільйонів гривень, частина з яких повернеться в якості дивідендів акціонерам ТОВ «Платформа розвитку інновацій».

Волонтерка, керівниця «Центру підтримки аеророзвідки» Марія Берлінська стверджує, що подібні дрони можна виготовити значно дешевше:

«Такий пристрій можна створити за кілька тисяч доларів насправді. Я в свій час літала на дронах, які цілком покривали до 30 кілометрів відстані, і вартість їх вимірювалася в 3-5 тисяч доларів. Коли ставиться націнка наприклад вдвічі більша – це ще можна зрозуміти. Але коли безпілотник, вартість якого в кращому випадку 5-10 тисяч доларів, продають за 150-200 тисяч доларів і видаєть за новітню розробку – це вже зовсім інше питання».

На офіційний запит програми Гроші до «Укоборонпрому» щодо цієї ситуації концерн відповів:

«Через законодавчі обмеження щодо діяльності державних компаній-спецекспортерів, дану ідею не вдалося реалізувати в рамках діяльності ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт». З огляду на це, співробітники ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» та інші приватні особи виступили ініціаторами та засновниками приватної організації «Платформа розвитку інновацій» та БО «Благодійний фонд «Розвитку інновацій»».

Дивіться актуальні журналістські розслідування щочетверга у програмі Гроші о 21:30 на каналі 1+1.