Герой 2 випуску “Хоробрих сердець” Євгеній Громадський “Гром” про те, як разом із батьком прийняв перший бій за Харків

Хоробрі серця
Герой проєкту “Хоробрі серця” Євгеній Громадський  про перший бій за Харків

Герой другого випуску “Хоробрих сердець”, військовий у сьомому поколінні капітан Євгеній Громадський розповів, як 24 лютого прийняв перший бій на околицях Харківщини.

Поділитися:

На телеканалі “1+1 Україна” відбулася прем'єра другого випуску військово-патріотичного токшоу "Хоробрі серця", ведучими якого стали Валентина Хамайко та Ахтем Сеітаблаєв. Глядачі змогли побачити цикл історій про українців — військових та цивільних, які здійснили подвиги, захищаючи Україну від російської агресії, зокрема, боронили місто Харків.

Героєм другого випуску “Хоробрих сердець” став військовий у сьомому поколінні капітан Євгеній Громадський на позивний “Гром”, командир роти 13 бригади Нацгвардії, який отримав звання Героя України за оборону Харкова. У студії він розповів, як пройшов перший бій на підступах до міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Герої проєкту “Хоробрі серця” про захист Харкова: чи було місто готове до повномасштабної війни, та яка ситуація зараз (ексклюзив)

Повномасштабне вторгнення для Євгенія розпочалося із влучання балістичної ракети в його військову частину. По тривозі він підняв особовий склад і вирушив тримати оборону на стратегічному напрямку — трасі Бєлгород-Харків.

“Тоді був величезний хаос, по всьому місту ніхто не знав, хто де знаходиться і звідки може виїхати ворог. Увесь зв'язок у місті Харкові на той момент був повністю покладений, перевантажені мережі всіх операторів. І дізнатися необхідну інформацію було неможливо”, — розповів у сюжеті капітан.

На той момент Євгенію був лише 21 рік. У його роті близько 30 строковиків, молодших на кілька років від нього хлопців, які навіть не вміли стріляти з РПГ. 

“В очікуванні я відчував, що необхідніше — зберегти життя свого особового складу, власне життя і витримати, вберегти місто Харків від навали”, — пригадав капітан думки під час того, як чекав ворога на позиції.

До вечора на ділянці Євгенія було тихо, але після 22 години стався прорив — колона ворожих “Градів” почала сунути на місто. Першим на допомогу капітану прийшов його батько. Того дня полковник у відставці Громадський старший зібрав усю зброю, що була вдома, покликав побратимів, з якими колись воював, і поїхав на позицію сина.  

Той бій тривав 2-3 години. Військові намагалися знищити всю російську техніку, але частина колони таки змогла прорватися до Харкова. У той момент батько Євгенія наказав йому разом зі строковиками відходити та влаштувати засідку для техніки, яка їхала містом, а сам лишився на передовій позиції. 

“Згодом я повернувся до військової частини, щоб замінити техніку, бо коли ми евакуювалися, вона вже була пошкоджена “Градами”. Мене викликав до себе командир батальйону і повідомив, що батько загинув, знайшли його тіло”, — розповів про страшну ціну оборони Харківщини капітан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Герой проєкту “Хоробрі серця” Дмитро Олійник про участь у найбільшому бою за Харків та відсутність підтримки ветеранів з боку держави (ексклюзив)

Тоді вище командування відпустило Євгенія займатися похоронами батька, але військовий відмовився: 

“Моя відповідь на той момент була — ні. Я сказав, що зараз якраз йдуть бойові дії, і я необхідний своїм хлопцям, необхідний на фронті”. 

Дивіться другий випуск проєкту "Хоробрі серця" онлайн на сайті 1+1 та не пропускайте нові випуски щоп'ятниці о 20:30 на телеканалі “1+1 Україна”.

Новини по темі