До Дня захисника України 1+1 покаже фільм-присвяту «Іловайськ 2014. Батальйон Донбас»

До Дня захисника України 1+1 покаже фільм-присвяту «Іловайськ 2014. Батальйон Донбас»

Кадри, від яких стискається серце, точно закарбуються у твоїй пам’яті.

Поділитися:

14 жовтня, у День захисника України, о 22:45 на 1+1 відбудеться телепрем’єра стрічки «Іловайськ 2014. Батальйон Донбас», яка описує реальні трагічні події бою добровольчого батальйону Національної Гвардії «Донбас» за Іловайськ у серпні 2014 року.

Сюжет військової драми «повертає» у літо 2014 року, коли українські бійці, звільнивши від окупантів міста Лисичанськ і Попасну, сміливо йдуть на бій за Іловайськ. Проте, намагаючись втілити складний план, потрапляють в оточення російських регулярних військ. Командир із позивним Бішут (Тарас Костанчук), який у фільмі, до речі, зіграв сам себе, через тяжкі поранення не може пересуватись та залишається у сповненому окупантами місті. Вижити йому допомагають місцеві мешканці – старенька бабуся, у квартирі якої він перебуває, та дівчина, яка мешкає поверхом вище. Увесь час Бішута розшукує російський офіцер Рунков, жадаючи помститись за сина, який загинув у бою з українськими добровольцями.

Героями фільму стали близько 50 добровольців батальйону «Донбас», яким вдалося вижити після «зеленого коридору», що виявився пасткою російських військових. Професійні актори виконали ролі українських воїнів, які у 2014 році загинули в бою за Іловайськ.

Головні ролі у фільмі також виконали: Анастасія Ренард, Руслан Сокольник, Сергій Дзялік, Олег Драч, Олександр Мавріц та Євген Ламах.

Режисером стрічки виступив Іван Тимченко, а сценарій створював журналіст Михайло Бриних, який понад 2 роки опрацьовував матеріали у пресі та вивчав реальні історії ветеранів-добровольців.

Фільм «Іловайськ 2014. Батальйон Донбас» у кінотеатрах України був представлений у серпні 2019 року та спричинив гучний суспільний резонанс. Відгуки в соцмережах та розлогі рецензії публікували журналісти, волонтери, громадські діячі, письменники та звичайні люди. Вони зазначали, що стрічка емоційно складна, але важлива для українців: «˂˃ й історичні факти, і любов, і війна. Все є ‒ дивишся із задоволенням. Вперше в житті побачив, як усі присутні в залі досиділи до кінця титрів. Вражає. Очі у всіх червоні від сліз, на задньому ряду голосно ридає якийсь молодий хлопчина. Всі виходять із зали мовчки. По очах бачу ‒ замислились; вважаю, що такі фільми мають цілодобово йти на всіх українських телеканалах. Кожен має відчути фронт у своєму серці. Кожен; кінокартина чітко розставляє акценти: хто свій, а хто чужий. Тільки заради цього такі фільми варто показувати…»

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Осадча, Мейхер, Кухар та інші: Комедія «Великі Вуйки» вражає «зорепадом»

Сайт 1plus1.ua розповість тобі гарячі зіркові новини, стане цікавим співбесідником у темах моди, краси, здоров'я та стосунків. Разом нам буде класно — підписуйся на наш Twitter.