Зірковий рецепт: страва вікінгів Plokfiskur від Олексія Душки

Сьогодні, 31 серпня, День народження святкує ведучий нового кулінарного шоу на каналі 1+1 «Їмо за 100» Олексій Душка. В цей день Олексій завітав в гості до Руслана Сенічкіна на кухню «Сніданку з 1+1» та приготував ісландську страву Plokfiskur.

Поділитися:

Рецепт страви справжніх вікінгів Олексій Душка дізнався під час відрядження у країну вулканів та льодовиків.

«Справа в тому, що в раціоні ісландців крім риби та картоплі більше майже нічого немає, проте вони навчилися готувати із цих простих інгредієнтів цікаві та незвичні страви. В оригінальному рецепті Plokfiskur ісландці використовують Тріску, проте в Україні вона доволі дорога, тому можна замінити на більш дешеву білу рибу – Минтай або Хек, в яких вміст йоду та фосфору буде навіть більшим» - розповідає ведучий «Їмо за 100».

Для приготування ісландської страви Plokfiskur вам знадобиться:

  • Картопля – 6 шт.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Шпинат свіжий – 60 г
  • Вершкове масло – 30 г 
  • Молоко – 200 мл
  • Лимон – 1 шт.
  • Філе минтая або хека – 450 г
  • Мускатний горіх, сіль, перець – за смаком
  • Розмарин або тмин– 2 гілочки
  • Олія рослинна – 1 ст. л.
  • Гріночки для сервірування – 5 шт.

Приготування:

  1. Спершу варто почистити картоплю, нарізати її кубиками та відварити як на пюре.
  2. Доки вариться картопля, готуємо рибу. Змащуємо глибоке деко рафінованою олією, викладаємо на нього філе хеку або минтая. Солимо, перчимо, поливаємо лимонним соком, накриваємо фольгою та ставимо в духовку при температурі 200 градусів на 10-15 хвилин до готовності.
  3. Паралельно подрібнюємо свіжий шпинат та висипаємо на розігріту пательню, в яку попередньо додаємо 30 г вершкового масла. Тушкуємо буквально 3-4 хв, доки шпинат не стане схожий на морські водорості. Важливо не перетримати шпинат на пательні, бо він стане бурим і втратить привабливий зелений колір.
  4. До готової картоплі вливаємо склянку молока та перетворюємо на пюре.
  5. Далі дістаємо рибу з духової шафи, охолоджуємо, додаємо до картопляного пюре та перетираємо до однорідної маси.
  6. Потім вбиваємо в пюре 2 сирих яйця та добре розмішуємо. Додаємо сіль, перець, мускатний горіх та інші спеції за смаком, а також готовий шпинат.
  7. Викладаємо масу у глибоке деко для запікання та робимо ложкою форму «рибних лусочок». Ставимо деко в духову шафу, розігріту до 200 градусів,  на 20-25 хвилин до золотої шкірочки.
  8. Подавати страву можна на хлібних грінках.

Дивіться проект «Їмо за 100» з 8 вересня щосуботи о 10:00 на каналі 1+1.

Нагадаємо, 8 вересня відбудеться прем'єра нового кулінарного проекту «Їмо за 100», в якому спробує довести українцям, що вдома можна поїсти так само смачно, як і в ресторані. При цьому в закладі за вишукану страву доведеться заплатити чимало грошей, а Олексій розповість, як її приготувати власноруч і витратити менше 100 гривень, щоб нагодувати усю родину. Кожен випуск «Їмо за 100» на кухні Олексію допомагатиме зірковий гість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зірковий рецепт: дієтичні млинці Лори Філіппової