Продовжуючи відвідування сайту, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie і Політикою конфіденційності

Зірковий рецепт: страва вікінгів Plokfiskur від Олексія Душки

Сьогодні, 31 серпня, День народження святкує ведучий нового кулінарного шоу на каналі 1+1 «Їмо за 100» Олексій Душка. В цей день Олексій завітав в гості до Руслана Сенічкіна на кухню «Сніданку з 1+1» та приготував ісландську страву Plokfiskur.

Рецепт страви справжніх вікінгів Олексій Душка дізнався під час відрядження у країну вулканів та льодовиків.

«Справа в тому, що в раціоні ісландців крім риби та картоплі більше майже нічого немає, проте вони навчилися готувати із цих простих інгредієнтів цікаві та незвичні страви. В оригінальному рецепті Plokfiskur ісландці використовують Тріску, проте в Україні вона доволі дорога, тому можна замінити на більш дешеву білу рибу – Минтай або Хек, в яких вміст йоду та фосфору буде навіть більшим» - розповідає ведучий «Їмо за 100».

Для приготування ісландської страви Plokfiskur вам знадобиться:

  • Картопля – 6 шт.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Шпинат свіжий – 60 г
  • Вершкове масло – 30 г 
  • Молоко – 200 мл
  • Лимон – 1 шт.
  • Філе минтая або хека – 450 г
  • Мускатний горіх, сіль, перець – за смаком
  • Розмарин або тмин– 2 гілочки
  • Олія рослинна – 1 ст. л.
  • Гріночки для сервірування – 5 шт.

Приготування:

  1. Спершу варто почистити картоплю, нарізати її кубиками та відварити як на пюре.
  2. Доки вариться картопля, готуємо рибу. Змащуємо глибоке деко рафінованою олією, викладаємо на нього філе хеку або минтая. Солимо, перчимо, поливаємо лимонним соком, накриваємо фольгою та ставимо в духовку при температурі 200 градусів на 10-15 хвилин до готовності.
  3. Паралельно подрібнюємо свіжий шпинат та висипаємо на розігріту пательню, в яку попередньо додаємо 30 г вершкового масла. Тушкуємо буквально 3-4 хв, доки шпинат не стане схожий на морські водорості. Важливо не перетримати шпинат на пательні, бо він стане бурим і втратить привабливий зелений колір.
  4. До готової картоплі вливаємо склянку молока та перетворюємо на пюре.
  5. Далі дістаємо рибу з духової шафи, охолоджуємо, додаємо до картопляного пюре та перетираємо до однорідної маси.
  6. Потім вбиваємо в пюре 2 сирих яйця та добре розмішуємо. Додаємо сіль, перець, мускатний горіх та інші спеції за смаком, а також готовий шпинат.
  7. Викладаємо масу у глибоке деко для запікання та робимо ложкою форму «рибних лусочок». Ставимо деко в духову шафу, розігріту до 200 градусів,  на 20-25 хвилин до золотої шкірочки.
  8. Подавати страву можна на хлібних грінках.

Дивіться проект «Їмо за 100» з 8 вересня щосуботи о 10:00 на каналі 1+1.

Нагадаємо, 8 вересня відбудеться прем'єра нового кулінарного проекту «Їмо за 100», в якому спробує довести українцям, що вдома можна поїсти так само смачно, як і в ресторані. При цьому в закладі за вишукану страву доведеться заплатити чимало грошей, а Олексій розповість, як її приготувати власноруч і витратити менше 100 гривень, щоб нагодувати усю родину. Кожен випуск «Їмо за 100» на кухні Олексію допомагатиме зірковий гість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зірковий рецепт: дієтичні млинці Лори Філіппової

Їмо за 100
Повні епізоди
Їмо за 100. Готуємо рибу з казахським соусом разом із Ігорем та Анною Ласточкіними
Їмо за 100. Готуємо рибу з казахським соусом разом із Ігорем та Анною Ласточкіними
2 сезон 11 випуск
Їмо за 100. Готуємо вареники із заварного тіста разом із Юрієм Ткачем
Їмо за 100. Готуємо вареники із заварного тіста разом із Юрієм Ткачем
2 сезон 10 випуск
Їмо за 100. Готуємо класичний, кавовий та лимонний чизкейки разом з Позитивом та його дружиною
Їмо за 100. Готуємо класичний, кавовий та лимонний чизкейки разом з Позитивом та його дружиною
2 сезон 9 випуск
Їмо за 100. Готуємо три м'ясні страви разом із актором Артемом Позняком та його дружиною Олександрою
Їмо за 100. Готуємо три м'ясні страви разом із актором Артемом Позняком та його дружиною Олександрою
2 сезон 8 випуск
Їмо за 100. Готуємо шоколадний фондан і крем-брюле з акторкою Ганною Саліванчук
Їмо за 100. Готуємо шоколадний фондан і крем-брюле з акторкою Ганною Саліванчук
2 сезон 7 випуск
Їмо за 100. Готуємо крильця "Баффало" та люля-кебаб разом із актором Володимиром Жогло
Їмо за 100. Готуємо крильця "Баффало" та люля-кебаб разом із актором Володимиром Жогло
2 сезон 6 випуск
Їмо за 100. Готуємо "тирамісу" з панкейків разом із ведучою "Сніданку з 1+1" Людмилою Барбір
Їмо за 100. Готуємо "тирамісу" з панкейків разом із ведучою "Сніданку з 1+1" Людмилою Барбір
2 сезон 5 випуск
Їмо за 100. Готуємо м'ясний пиріг "Кубіте" разом із співачкою Світланою Тарабаровою
Їмо за 100. Готуємо м'ясний пиріг "Кубіте" разом із співачкою Світланою Тарабаровою
2 сезон 4 випуск
Готуємо три швидкі і корисні сніданки з яєць разом із ведучою Сніданку з 1+1 Нелею Шовкопляс
Готуємо три швидкі і корисні сніданки з яєць разом із ведучою Сніданку з 1+1 Нелею Шовкопляс
2 сезон 3 випуск
Їмо за 100. Готуємо три варіанти гарбузового супу разом із Олександром та Валерією Педан
Їмо за 100. Готуємо три варіанти гарбузового супу разом із Олександром та Валерією Педан
2 сезон 2 випуск
Їмо за 100. Готуємо лінивий торт разом із Яніною Силенко та Микитою Вакулюком
Їмо за 100. Готуємо лінивий торт разом із Яніною Силенко та Микитою Вакулюком
2 сезон 1 випуск
2018-08-31
Новини
Новини