Зірковий рецепт: страва вікінгів Plokfiskur від Олексія Душки
Сьогодні, 31 серпня, День народження святкує ведучий нового кулінарного шоу на каналі 1+1 «Їмо за 100» Олексій Душка. В цей день Олексій завітав в гості до Руслана Сенічкіна на кухню «Сніданку з 1+1» та приготував ісландську страву Plokfiskur.
Рецепт страви справжніх вікінгів Олексій Душка дізнався під час відрядження у країну вулканів та льодовиків.
«Справа в тому, що в раціоні ісландців крім риби та картоплі більше майже нічого немає, проте вони навчилися готувати із цих простих інгредієнтів цікаві та незвичні страви. В оригінальному рецепті Plokfiskur ісландці використовують Тріску, проте в Україні вона доволі дорога, тому можна замінити на більш дешеву білу рибу – Минтай або Хек, в яких вміст йоду та фосфору буде навіть більшим» - розповідає ведучий «Їмо за 100».
Для приготування ісландської страви Plokfiskur вам знадобиться:
- Картопля – 6 шт.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Шпинат свіжий – 60 г
- Вершкове масло – 30 г
- Молоко – 200 мл
- Лимон – 1 шт.
- Філе минтая або хека – 450 г
- Мускатний горіх, сіль, перець – за смаком
- Розмарин або тмин– 2 гілочки
- Олія рослинна – 1 ст. л.
- Гріночки для сервірування – 5 шт.
Приготування:
- Спершу варто почистити картоплю, нарізати її кубиками та відварити як на пюре.
- Доки вариться картопля, готуємо рибу. Змащуємо глибоке деко рафінованою олією, викладаємо на нього філе хеку або минтая. Солимо, перчимо, поливаємо лимонним соком, накриваємо фольгою та ставимо в духовку при температурі 200 градусів на 10-15 хвилин до готовності.
- Паралельно подрібнюємо свіжий шпинат та висипаємо на розігріту пательню, в яку попередньо додаємо 30 г вершкового масла. Тушкуємо буквально 3-4 хв, доки шпинат не стане схожий на морські водорості. Важливо не перетримати шпинат на пательні, бо він стане бурим і втратить привабливий зелений колір.
- До готової картоплі вливаємо склянку молока та перетворюємо на пюре.
- Далі дістаємо рибу з духової шафи, охолоджуємо, додаємо до картопляного пюре та перетираємо до однорідної маси.
- Потім вбиваємо в пюре 2 сирих яйця та добре розмішуємо. Додаємо сіль, перець, мускатний горіх та інші спеції за смаком, а також готовий шпинат.
- Викладаємо масу у глибоке деко для запікання та робимо ложкою форму «рибних лусочок». Ставимо деко в духову шафу, розігріту до 200 градусів, на 20-25 хвилин до золотої шкірочки.
- Подавати страву можна на хлібних грінках.
Дивіться проект «Їмо за 100» з 8 вересня щосуботи о 10:00 на каналі 1+1.
Нагадаємо, 8 вересня відбудеться прем'єра нового кулінарного проекту «Їмо за 100», в якому Олексій ДушкаarticleContent спробує довести українцям, що вдома можна поїсти так само смачно, як і в ресторані. При цьому в закладі за вишукану страву доведеться заплатити чимало грошей, а Олексій розповість, як її приготувати власноруч і витратити менше 100 гривень, щоб нагодувати усю родину. Кожен випуск «Їмо за 100» на кухні Олексію допомагатиме зірковий гість.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зірковий рецепт: дієтичні млинці Лори Філіппової