Продовжуючи відвідування сайту, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie і Політикою конфіденційності

Зірковий рецепт: страва вікінгів Plokfiskur від Олексія Душки

Сьогодні, 31 серпня, День народження святкує ведучий нового кулінарного шоу на каналі 1+1 «Їмо за 100» Олексій Душка. В цей день Олексій завітав в гості до Руслана Сенічкіна на кухню «Сніданку з 1+1» та приготував ісландську страву Plokfiskur.

Рецепт страви справжніх вікінгів Олексій Душка дізнався під час відрядження у країну вулканів та льодовиків.

«Справа в тому, що в раціоні ісландців крім риби та картоплі більше майже нічого немає, проте вони навчилися готувати із цих простих інгредієнтів цікаві та незвичні страви. В оригінальному рецепті Plokfiskur ісландці використовують Тріску, проте в Україні вона доволі дорога, тому можна замінити на більш дешеву білу рибу – Минтай або Хек, в яких вміст йоду та фосфору буде навіть більшим» - розповідає ведучий «Їмо за 100».

Для приготування ісландської страви Plokfiskur вам знадобиться:

  • Картопля – 6 шт.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Шпинат свіжий – 60 г
  • Вершкове масло – 30 г 
  • Молоко – 200 мл
  • Лимон – 1 шт.
  • Філе минтая або хека – 450 г
  • Мускатний горіх, сіль, перець – за смаком
  • Розмарин або тмин– 2 гілочки
  • Олія рослинна – 1 ст. л.
  • Гріночки для сервірування – 5 шт.

Приготування:

  1. Спершу варто почистити картоплю, нарізати її кубиками та відварити як на пюре.
  2. Доки вариться картопля, готуємо рибу. Змащуємо глибоке деко рафінованою олією, викладаємо на нього філе хеку або минтая. Солимо, перчимо, поливаємо лимонним соком, накриваємо фольгою та ставимо в духовку при температурі 200 градусів на 10-15 хвилин до готовності.
  3. Паралельно подрібнюємо свіжий шпинат та висипаємо на розігріту пательню, в яку попередньо додаємо 30 г вершкового масла. Тушкуємо буквально 3-4 хв, доки шпинат не стане схожий на морські водорості. Важливо не перетримати шпинат на пательні, бо він стане бурим і втратить привабливий зелений колір.
  4. До готової картоплі вливаємо склянку молока та перетворюємо на пюре.
  5. Далі дістаємо рибу з духової шафи, охолоджуємо, додаємо до картопляного пюре та перетираємо до однорідної маси.
  6. Потім вбиваємо в пюре 2 сирих яйця та добре розмішуємо. Додаємо сіль, перець, мускатний горіх та інші спеції за смаком, а також готовий шпинат.
  7. Викладаємо масу у глибоке деко для запікання та робимо ложкою форму «рибних лусочок». Ставимо деко в духову шафу, розігріту до 200 градусів,  на 20-25 хвилин до золотої шкірочки.
  8. Подавати страву можна на хлібних грінках.

Дивіться проект «Їмо за 100» з 8 вересня щосуботи о 10:00 на каналі 1+1.

Нагадаємо, 8 вересня відбудеться прем'єра нового кулінарного проекту «Їмо за 100», в якому спробує довести українцям, що вдома можна поїсти так само смачно, як і в ресторані. При цьому в закладі за вишукану страву доведеться заплатити чимало грошей, а Олексій розповість, як її приготувати власноруч і витратити менше 100 гривень, щоб нагодувати усю родину. Кожен випуск «Їмо за 100» на кухні Олексію допомагатиме зірковий гість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зірковий рецепт: дієтичні млинці Лори Філіппової

Їмо за 100
Повні епізоди
Їмо за 100 12 випуск. Готуємо суп "буябес" разом із боксером Денисом Берінчиком та Катериною Белявською
Їмо за 100 12 випуск. Готуємо суп "буябес" разом із боксером Денисом Берінчиком та Катериною Белявською
1 сезон 12 випуск
Їмо за 100 11 випуск. Готуємо смореброди з актором Павлом Вишняковим
Їмо за 100 11 випуск. Готуємо смореброди з актором Павлом Вишняковим
1 сезон 11 випуск
Їмо за 100 10 випуск. Готуємо стейк "Філадельфія" з головним хореографом "Танців з зірками" Оленою Шоптенко
Їмо за 100 10 випуск. Готуємо стейк "Філадельфія" з головним хореографом "Танців з зірками" Оленою Шоптенко
1 сезон 10 випуск
Їмо за 100 9 випуск. Готуємо низькокалорійний японський плов разом із артистами балету Катериною Кухар та Олександром Стояновим
Їмо за 100 9 випуск. Готуємо низькокалорійний японський плов разом із артистами балету Катериною Кухар та Олександром Стояновим
1 сезон 9 випуск
Їмо за 100 8 випуск. Готуємо тірамісу разом із найкрасивішим чоловіком планети Богданом Юсипчуком
Їмо за 100 8 випуск. Готуємо тірамісу разом із найкрасивішим чоловіком планети Богданом Юсипчуком
1 сезон 8 випуск
Їмо за 100 7 випуск. Готуємо аджарські хачапурі разом із Сергієм та Сніжаною Бабкіними
Їмо за 100 7 випуск. Готуємо аджарські хачапурі разом із Сергієм та Сніжаною Бабкіними
1 сезон 7 випуск
Їмо за 100 6 випуск. Готуємо низькокалорійну лазанью разом із Владом Ямою та його дружиною Ліліаною
Їмо за 100 6 випуск. Готуємо низькокалорійну лазанью разом із Владом Ямою та його дружиною Ліліаною
1 сезон 6 випуск
Їмо за 100 5 випуск. Готуємо пасту з трьома соусами разом із Юрієм Ткачем та його дружиною Вікторією
Їмо за 100 5 випуск. Готуємо пасту з трьома соусами разом із Юрієм Ткачем та його дружиною Вікторією
1 сезон 5 випуск
Їмо за 100 4 випуск. Готуємо брауні з ведучим Володимиром Остапчуком
Їмо за 100 4 випуск. Готуємо брауні з ведучим Володимиром Остапчуком
1 сезон 4 випуск
Їмо за 100 3 випуск. Готуємо штруделі з різними начинками разом із Валерієм Жидковим
Їмо за 100 3 випуск. Готуємо штруделі з різними начинками разом із Валерієм Жидковим
1 сезон 3 випуск
Їмо за 100 2 випуск. Готуємо суп рамен із ведучим Сніданку з 1+1 Русланом Сенічкіним
Їмо за 100 2 випуск. Готуємо суп рамен із ведучим Сніданку з 1+1 Русланом Сенічкіним
1 сезон 2 випуск
Їмо за 100 1 випуск. Готуємо півня у вині з Тарасом Тополею і Альошею
Їмо за 100 1 випуск. Готуємо півня у вині з Тарасом Тополею і Альошею
1 сезон 1 випуск
2018-08-31