Макарон: Історія одного десерту

Цікаві факти про наймиліший смаколик.

Поділитися:

МакарОн – один із найпопулярніших кондитерських виробів, який полонить серця багатьох ласунів. Існує безліч смакових варіантів цих «двоповерхових» ласощів. Натомість незмінною лишається їхня кругла форма.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крем-брюле: Історія одного десерту

1. Це легке печиво-безе з сухою скоринкою та ніжною начинкою, що тане в роті. Його готують із мигдального борошна, білків та цукру.

 

2. Про точне походження макарона сказати важко. Larousse Gastronomique згадує його в 791 році. Інші джерела посилаються на те, що смаколик потрапив до Франції завдяки італійським кухарям, які приїхали з королевою Катериною Медічі після укладення шлюбу з Генріхом II. Зрештою, макарон вважають французьким виробом.

3. Назва походить від слова ammaccare (італ. Maccarone / maccherone) — «розбити, розчавити».

4. У XVI ст. мали вигляд печива, приготованого з мигдального борошна, білків та цукру.

 

5. У сучасному вигляді вони з'явилися у французькій кондитерській Ladurée на початку ХХ ст. Онук власника закладу вирішив склеїти дві половинки печива за допомогою шоколадної маси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ведучий Короля десертів Володимир Остапчук розповів, які солодощі можна давати дітям

6. У наш час варіації макаронів вражають. Можна ласувати як класичними смаковими поєднаннями, так і доволі екзотичними. Цікаво, що французькі кондитери вигадали навіть морозиво з макаронс.

 

7. Не варто плутати макарОн із макарУном. Останній – американський десерт, що є ситним мигдальним печивом із білків, цукру, кокосової стружки та інколи тертих горіхів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тірамісу: Історія одного десерту

Приготування макаронс вимагає великого бажання та терплячості. Але це того варте!

Рецепт макаронів.

Інгредієнти для тіста: 

45 г меленого мигдалю

75 г цукрової пудри

10 г цукру

1 великий білок

Гелевий або порошковий харчовий барвник

Інгредієнти для крему:

50 мл молока

80 мл вершків

120 г цукру

20 г ванільного цукру

2 жовтки

170 г напівсолоного вершкового масла

Приготування макаронів:

1. Яйце нагріти до кімнатної температури, відокремити білок і вбити його в ємність.

2. Змішати цукрову пудру з мигдальною і двічі просіяти через дрібне сито.

3. Деко застелити пергаментним папером, підготувати мішечок для тіста.

4. Збити білок до середньої густоти піни, додати 10 г цукру. Збивати до стійкої піни, потім додати барвник.

5. Додати цукрово-мигдалеву суміш у три етапи, перемішуючи зверху вниз, щоб не пошкодити бульбашки.

6. Виклади суміш у кондитерський мішечок і відсадити на деко макарони. Діаметр майбутнього печива має бути приблизно 2-3 см, відстань між кружечками 3-4 см.

7. Залишити макаруни на 20 хв до утворення скоринки. Перевіряйте готовність пальцем: якщо нічого не прилипає, можна переміщати деко в духовку.

8. Духовку розігріти до 140 градусів, випікати приблизно 10 хв. Перевірте на готовність зубочисткою: якщо макарон твердий, можна діставати деко з духовки.

9. Залишити деко на холодній поверхні та перевернути всі макарони догори дном, щоб випарувалася зайва волога.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 весільних тортів, що справді вражають

Приготування крему:

1. Довести до кипіння молоко з ванільним цукром.

2. Жовтки збити до посвітління з 20 г цукру і 140 г вершкового масла кімнатної температури.

3. У суміш додати одну ложку молока, розмішати і поступово перелити у каструльку з іншим молоком. Постійно помішуючи, довести масу до загустіння й охолодити - це ванільна основа крему.

4. 100 г цукру розтопити до стану карамелі.

5. Доведи до кипіння вершки в окремій ємності і додати їх до гарячої карамелі, потім додати залишки масла та готувати на маленькому вогні до однорідної кремоподібної маси.

6. Охолодити все і змішати з ванільним кремом.

Змастити половинки смаколика кремом, поєднати їх частинки та поставити макарони у холодильник на годину. 

Нагадаємо, що до нового сезону канал 1+1 підготував сюрприз – нове шоу Король десертів, у якому найкращі кондитери України вражатимуть глядачів магією створення солодких шедеврів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Король десертів – найспокусливіше шоу нового сезону!