Макарон: Історія одного десерту
Цікаві факти про наймиліший смаколик.
МакарОн – один із найпопулярніших кондитерських виробів, який полонить серця багатьох ласунів. Існує безліч смакових варіантів цих «двоповерхових» ласощів. Натомість незмінною лишається їхня кругла форма.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крем-брюле: Історія одного десерту
1. Це легке печиво-безе з сухою скоринкою та ніжною начинкою, що тане в роті. Його готують із мигдального борошна, білків та цукру.
2. Про точне походження макарона сказати важко. Larousse Gastronomique згадує його в 791 році. Інші джерела посилаються на те, що смаколик потрапив до Франції завдяки італійським кухарям, які приїхали з королевою Катериною Медічі після укладення шлюбу з Генріхом II. Зрештою, макарон вважають французьким виробом.
3. Назва походить від слова ammaccare (італ. Maccarone / maccherone) — «розбити, розчавити».
4. У XVI ст. мали вигляд печива, приготованого з мигдального борошна, білків та цукру.
5. У сучасному вигляді вони з'явилися у французькій кондитерській Ladurée на початку ХХ ст. Онук власника закладу вирішив склеїти дві половинки печива за допомогою шоколадної маси.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ведучий Короля десертів Володимир Остапчук розповів, які солодощі можна давати дітям
6. У наш час варіації макаронів вражають. Можна ласувати як класичними смаковими поєднаннями, так і доволі екзотичними. Цікаво, що французькі кондитери вигадали навіть морозиво з макаронс.
7. Не варто плутати макарОн із макарУном. Останній – американський десерт, що є ситним мигдальним печивом із білків, цукру, кокосової стружки та інколи тертих горіхів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тірамісу: Історія одного десерту
Приготування макаронс вимагає великого бажання та терплячості. Але це того варте!
Рецепт макаронів.
Інгредієнти для тіста:
45 г меленого мигдалю
75 г цукрової пудри
10 г цукру
1 великий білок
Гелевий або порошковий харчовий барвник
Інгредієнти для крему:
50 мл молока
80 мл вершків
120 г цукру
20 г ванільного цукру
2 жовтки
170 г напівсолоного вершкового масла
Приготування макаронів:
1. Яйце нагріти до кімнатної температури, відокремити білок і вбити його в ємність.
2. Змішати цукрову пудру з мигдальною і двічі просіяти через дрібне сито.
3. Деко застелити пергаментним папером, підготувати мішечок для тіста.
4. Збити білок до середньої густоти піни, додати 10 г цукру. Збивати до стійкої піни, потім додати барвник.
5. Додати цукрово-мигдалеву суміш у три етапи, перемішуючи зверху вниз, щоб не пошкодити бульбашки.
6. Виклади суміш у кондитерський мішечок і відсадити на деко макарони. Діаметр майбутнього печива має бути приблизно 2-3 см, відстань між кружечками 3-4 см.
7. Залишити макаруни на 20 хв до утворення скоринки. Перевіряйте готовність пальцем: якщо нічого не прилипає, можна переміщати деко в духовку.
8. Духовку розігріти до 140 градусів, випікати приблизно 10 хв. Перевірте на готовність зубочисткою: якщо макарон твердий, можна діставати деко з духовки.
9. Залишити деко на холодній поверхні та перевернути всі макарони догори дном, щоб випарувалася зайва волога.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 весільних тортів, що справді вражають
Приготування крему:
1. Довести до кипіння молоко з ванільним цукром.
2. Жовтки збити до посвітління з 20 г цукру і 140 г вершкового масла кімнатної температури.
3. У суміш додати одну ложку молока, розмішати і поступово перелити у каструльку з іншим молоком. Постійно помішуючи, довести масу до загустіння й охолодити - це ванільна основа крему.
4. 100 г цукру розтопити до стану карамелі.
5. Доведи до кипіння вершки в окремій ємності і додати їх до гарячої карамелі, потім додати залишки масла та готувати на маленькому вогні до однорідної кремоподібної маси.
6. Охолодити все і змішати з ванільним кремом.
Змастити половинки смаколика кремом, поєднати їх частинки та поставити макарони у холодильник на годину.
Нагадаємо, що до нового сезону канал 1+1 підготував сюрприз – нове шоу Король десертів, у якому найкращі кондитери України вражатимуть глядачів магією створення солодких шедеврів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Король десертів – найспокусливіше шоу нового сезону!