Як конфлікти впливають на здоров'я та як їх уникнути

Міняю жінку
09:30
Будні

Психолог Міняю жінку розповіла, як знайти спільну мову зі своїм співрозмовником.

Поділитися:

Учасники нового випуску не зуміли знайти спільної мови. Вони не змогли створити атмосферу взаєморозуміння, поваги і загрузли в конфлікті. Психологічний клімат, в якому ми знаходимося, впливає не тільки на наш настрій, а й на здоров'я. Чи знаєте ви, що заздрість і злість вражають органи травлення, а постійний страх - щитовидну залозу. Якщо людину довгий час недооцінюють, то це може привести до гіпертонії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відродитися з попелу або як почати жити заново

Пам'ятайте про те, що будь-який конфлікт - вдома, на роботі або в транспорті - знижує тонус організму, що, в свою чергу, може привести до захворювань. Найкращий спосіб подолання конфліктів - постаратися уникати їх, не давати втягувати себе в них і не провокувати їх самим.

Причини конфліктів

- неповага до позиції або до точки зору співрозмовника;

- заниження вкладу партнера в спільну справу;

- перебільшення своєї ролі і свого вкладу в загальну справу;

- відмова визнати свої помилки або чиюсь правоту;

- спроба нав'язати свою точку зору;

- наголошення на різниці між собою і співрозмовником;

- погрози, перебивання співрозмовника, коли він висловлює свою точку зору;

- обговорення інтимних проблем співрозмовника.

До конфлікту може привести навіть порушення особистого фізичного простору. Наближаючись до співрозмовника занадто близько, не дивуйтеся, якщо викличете його раптове роздратування. Людині властиво захищати свою зону комфорту, свій особистий простір. Він залежить від соціо-культурних норм, умов життя, країни і навіть чисельності населення. 

Межі особистого простору європейців:

- інтимна зона (відстань менше витягнутої руки). Ця зона для найближчих - рідних і друзів;

- персональна зона (від 50 см до 1,5 м) - в цей простір ми безболісно впускаємо приятелів і колег;

- соціальна зона (від 1,5) - призначена для контактів з чужими людьми;

- публічна (до 7 м) - зона для виступів перед публікою. Така дистанція вважається комфортною для спілкування з аудиторією.

Що ж робити, якщо конфлікт все-таки неминучий. Адже всі ми різні, у нас різні очікування і цінності, виховання і емоційні стани, в кінці кінців, різне сприйняття дійсності. Ці розбіжності можуть призводити до напруги у відносинах. У кожному конкретному випадку ефективними будуть способи, підібрані для кожної окремої ситуації.

Загальні правила виходу з конфліктної ситуації

- шукати точки дотику, говорити про те, що об'єднує, а не роз'єднує співрозмовників;

- розділити з партнером відповідальність за вирішення проблеми. Визначити спільне у ваших цілях і завданнях;

- бути стриманим і контролювати свою міміку, жести, слова і тон голосу;

- розуміти, що саме спровокувало іншу людину бути в нинішньому стані, які його явні чи приховані мотиви;

- висловлювати співрозмовнику не готові оцінки і думки, а свої почуття і стан душі;

- не переходьте на особисте, обговорюйте суть проблеми, з'ясуйте, які саме дії не влаштовують співрозмовника. Абстрактні звинувачення та емоції тільки погіршать ситуацію і не наблизять вас до вирішення проблеми;

- дайте можливість партнеру випустити пару;

- не бійтеся вибачитися, якщо ви дійсно не мали рації, і конфлікт спровокували ваші дії. Це анітрохи не вплине на вашу гідність. Здатність визнавати свої помилки властива сильним, мудрим, самодостатнім людям;

- ніколи не спускайтеся до рівня того, хто втягнув вас в конфлікт. Не втрачайте самовладання і холоднокровності, не зривайтеся на крик;

- не відповідайте образою на образу. Пам'ятайте, інтелігентна людина завжди і в будь-якій ситуації повинна залишатися інтелігентною.

- надайте можливість й опоненту гідно вийти із конфлікту;

- запропонуйте разом знайти рішення спірного питання.

Розмова на релігійні і політичні теми вимагає особливої ​​делікатності і толерантності. Перш, ніж починати зачіпати їх, подумайте, наскільки це необхідно. Можливо, в тому, що ми такі різні, що говоримо на різних мовах, молимося в різних церквах, і є наше багатство і сила. Адже культурне взаємозбагачення робить націю сильнішою і мудрішою.

У ситуації, коли ви розгублені і не знаєте, як себе поводити, згадайте золоте правило ввічливості:  «Поводься з іншими так, як ви хотіли би, щоб інші поводилися з тобою». Подумки поставте себе на місце вашого роздратованого співрозмовника і, можливо, замість агресії і образи, ви відчуєте до нього співчуття, адже, як відомо, «Собака буває кусючою тільки від життя собачого...». Поважайте і бережіть один одного!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 правил міцного шлюбу

Новини по темі