"Лід можна розтопити тільки теплом", — мер Львова Андрій Садовий в проєкті "Мосейчук+" про мовне питання та найбільшу довоєнну помилку українців

Мосейчук+
Андрій Садовий про мовне питання та найбільшу довоєнну помилку — Мосейчук +

Наталія Мосейчук відвідала місто Львів, де поспілкувался з мером Андрієм Садовим на тему мови, війни та майбутнього України.

Поділитися:

Цієї пʼятниці, 16 червня, глядачі телеканалу "1+1 Україна" побачили другий випуск "Мосейчук+" — авторського проєкту Наталії Мосейчук. У новому проєкті на глядачів чекають відверті історії про українців — людей, які впливають на долю нашої країни, які своїми вчинками рухають країну вперед та визначають її майбутнє. Цього разу ведуча відвідала місто Львів, яке з початком повномасштабного вторгнення стало всеукраїнським гуманітарним та медичним хабом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Стає страшно", — головний лікар лікарні імені Мечникова Сергій Риженко в проєкті "Мосейчук+" розповів, як важко говорити про смерть військових рідним

В розмові з Наталією Мосейчук мер Львова Андрій Садовий розповів про ставлення до мовного питання, яке часто виникає в суспільстві. На його думку, суспільство повинно переходити на українську мову поступово і з любов'ю.

"Лід можна розтопити тільки теплом. Сьогодні мав розмову з одним колегою, який раніше постійно спілкувався російською мовою, він з Харкова. Тепер принципово говорить українською мовою і боронь Боже при ньому хтось щось почне говорити російською. Вже є розуміння, що це неетично говорити мовою окупанта. Це не можна робити ультимативно (про українізацію - прим. ред). Це викличе зворотній ефект. Для молодих людей взагалі немає жодних проблем, старшим — складніше. Треба дати їм розуміння, що навіть суржик, яким вони говорять, — це нормально. Коли починають співати українські пісні, то, о диво, всі знають українську мову. Тиха вода камінь точить. Все потрібно робити з любов'ю", — вважає мер Львова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про одну з найважчих травм для військових і медицину в майбутньому: головний лікар лікарні імені Мечникова в “Мосейчук+” розповів про роботу медиків під час війни

Також Андрій Садовий поділився, що саме вважає найбільшою довоєнною помилкою:

"Віра в чудо, що якось воно буде. В англічан цього немає, в американців цього немає. В німців взагалі трагедія. Я питав на початку в німецьких журналістів, політиків: "А як ви вважаєте, ви незалежна країна? Ну і як можна бути незалежною, будучи енергетично залежною?" І вони не могли нічого пояснити, пороблено і задавлено, розумієте. росія корумпувала не просто політиків, вона партії почала корумповувати в різних країнах. Це машина, яка мала зруйнувати Європейський союз і дуже багато принципів. Корупція — це буде трагедія для нас, тому що я не бачу кейсів, коли би реально когось посадили. Я бачу тільки шоу затримання".

Дивіться повний випус програми "Мосейчук+" про незламний Львів.

Новини по темі