Продовжуючи відвідування сайту, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie і Політикою конфіденційності

Готуємося до вечорниць на Андрія: Рецепт святкової калити

калита
Дізнайтесь рецепт традиційної страви, яку готують спеціально в День Андрія.

Здавна свято Андрія чи Калита було одним із найулюбленіших серед молоді. Це своєрідне свято культу сонця та шлюбних обрядів, яке відзначають 13 грудня. Недарма калиту випікають у формі сонця і намащують жовтогарячим медом. Незважаючи на те, що свято Калити припадає на період строгого посту, молодь ніколи не втрачала можливості гучно та весело його провести. 

Ведучий програми Сніданок з 1+1 Руслан Сенічкін пропонує долучитися до святкування Андрія та приготувати обрядову калиту. 

КАЛИТА ВІД РУСЛАНА СЕНІЧКІНА 

@just_from_plum

Інгредієнти:

Яйце – 2 шт

Мак – 30г

Мед – 2 ст.л.

Сода – 1 ст.л.

Цукор – 5 ст.л.

Борошно – 400г

Молоко – 170 мл

Вершкове масло – 30г

Волоський горіх – 40г

Приготування:

1. У чашу блендера додайте яйця і трохи цукру. Збивайте, доки цукор не розчиниться.

2. В окремій мисці змішайте соду з оцтом. Ця суміш замінить розпушувач для тіста. Додайте її у чашу блендера до збитих яєць.

3. Всипте у чашу борошно і перемішуйте на невеликій швидкості. Під час перемішування тоненькою цівочкою вливайте молоко.

4. По черзі додавайте у суміш мед, розтоплене вершкове масло, горіхи та мак. Для сильнішого аромату можете вкинути дрібку кориці.

5. Змастіть деко та руки рослинною олією, аби було легше працювати з тістом. 

6. Посередині дека поставте круглу формочку (можна склянку), бо у калиті повинен бути отвір. Навколо форми сформуйте коловидну калиту.

7. Поставте страву запікатися у розігріту до 180 градусів піч протягом 40 хвилин.

8. Поки калита гаряча, змащуйте її медом і прикрашайте маком та меленими горіхами. 

Калита обов'язково повинна бути круглою, адже вона символізує сонце, – нагадує Руслан Сенічкін.

У цей день, окрім калити, готують вареники з різноманітними пісними начинками (капустою, картоплею, вишнями, квасолею), каші, горох, гриби та рибу. Готуйте калиту за рецептом Руслана Сенічкіна і не забувайте стародавні українські традиції!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Десерти на основі шоколаду: Прості рецепти до святкового столу

2018-12-12