Готуємося до вечорниць на Андрія: Рецепт святкової калити
Дізнайтесь рецепт традиційної страви, яку готують спеціально в День Андрія.
articleContentЗдавна свято Андрія чи Калита було одним із найулюбленіших серед молоді. Це своєрідне свято культу сонця та шлюбних обрядів, яке відзначають 13 грудня. Недарма калиту випікають у формі сонця і намащують жовтогарячим медом. Незважаючи на те, що свято Калити припадає на період строгого посту, молодь ніколи не втрачала можливості гучно та весело його провести.
Ведучий програми Сніданок з 1+1 Руслан Сенічкін пропонує долучитися до святкування Андрія та приготувати обрядову калиту.
КАЛИТА ВІД РУСЛАНА СЕНІЧКІНА
@just_from_plum
Інгредієнти:
Яйце – 2 шт
Мак – 30г
Мед – 2 ст.л.
Сода – 1 ст.л.
Цукор – 5 ст.л.
Борошно – 400г
Молоко – 170 мл
Вершкове масло – 30г
Волоський горіх – 40г
Приготування:
1. У чашу блендера додайте яйця і трохи цукру. Збивайте, доки цукор не розчиниться.
2. В окремій мисці змішайте соду з оцтом. Ця суміш замінить розпушувач для тіста. Додайте її у чашу блендера до збитих яєць.
3. Всипте у чашу борошно і перемішуйте на невеликій швидкості. Під час перемішування тоненькою цівочкою вливайте молоко.
4. По черзі додавайте у суміш мед, розтоплене вершкове масло, горіхи та мак. Для сильнішого аромату можете вкинути дрібку кориці.
5. Змастіть деко та руки рослинною олією, аби було легше працювати з тістом.
6. Посередині дека поставте круглу формочку (можна склянку), бо у калиті повинен бути отвір. Навколо форми сформуйте коловидну калиту.
7. Поставте страву запікатися у розігріту до 180 градусів піч протягом 40 хвилин.
8. Поки калита гаряча, змащуйте її медом і прикрашайте маком та меленими горіхами.
Калита обов'язково повинна бути круглою, адже вона символізує сонце, – нагадує Руслан Сенічкін.
У цей день, окрім калити, готують вареники з різноманітними пісними начинками (капустою, картоплею, вишнями, квасолею), каші, горох, гриби та рибу. Готуйте калиту за рецептом Руслана Сенічкіна і не забувайте стародавні українські традиції!
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Десерти на основі шоколаду: Прості рецепти до святкового столу