У день найсмачнішого свята року, яке обожнюють усі гурмани світу, відомий італійський шеф-кухар Марко Черветті в ексклюзивному інтерв'ю для 1plus1.ua розповів, чому ця страва стала мегапопулярною, а також поділився рецептом оригінальної домашньої піци. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 6 видів пасти: Як готувати та з чим поєднувати

ЧОМУ ПІЦА ТАКА ПОПУЛЯРНА

Піца існувала у Неаполі близько 2 тис. років тому. Це одна із найдавніших страв, котра є актуальною й сьогодні. Проте історичні причини популярності піци найбільше пов'язані із кінцем 19 ст. Тоді Італія була країною-емігрантом. Чимало італійців у той час переїхали в Америку і намагалися знайти роботу. Особливо багато емігрантів було саме з Неаполю. В Америці на італійців вже чекали їх родичі, друзі та знайомі, які переїхали сюди раніше. Вони намагалися допомагати один одному, працювали разом, і так виникла велика італійська община.

На той момент в італійських емігрантів була можливість відкрити маленькі піцерії, адже собівартість страви була дуже низькою. З плином часу рецепти приготування піци ставали все більш різноманітними. Люди обожнювали цю смачну страву, яку можна було їсти руками просто посеред вулиці. 

Завдячуючи італійським емігрантам популярність поширилась по всій Америці, а згодом - по всьому світу, - розповідає Марко. 

НАЙВІДОМІШІ МІФИ

Шеф-кухар зауважує, що весь процес приготування справжньої італійської піци повинен займати близько 2,5 хв. Для запікання тіста потрібна лише 1 хв. Професійний піцейола готує страву у печі, що розігрівається до 480 градусів. Крім того, професіонали знають, яку кількість води, дріжджів та борошна варто використовувати для приготування того чи іншого рецепту страви. Найважливіше у приготуванні піци - це тісто. Воно не повинне бути хрустким. 

ОСОБЛИВОСТІ ПРИГОТУВАННЯ

«Неаполітанська піца - це мистецтво. Вона увійшла в список ЮНЕСКО. Готувати піцу професійно повинен лише досвідчений піцейола, який вчився цій майстерності і має роки досвіду. Я маю багато досвіду роботи із успішними піцейолами, тому легко можу визначити, які помилки були допущені у приготуванні піци», - стверджує Марко.

РЕЦЕПТ ДОМАШНЬОЇ ПІЦИ

Інгредієнти:

Борошно

Дріжджі - 2,5 г

Вода - 0,5 л

Морська сіль - 25 г

Помідорний соус

Пармезан

Маслини

Червона цибуля

Каперси

Анчоуси

Базилік

Оригано

Запечені баклажани

Приготування:

1. Розчинити дріжджі у воді із сіллю. Додати борошна і перемішати.

2. Аби пальці не прилипали до тіста, змастити їх оливковою олією.

3. Залишити тісто відпочити на 14 годин.

4. Розкатати тісло і помастити його помідорним соусом. 

5. Додати начинку. Випікати страву на максимальній температурі печі. 

Поділившись оригінальним рецептом смачної італійської піци Марко Черветті пригадав теплий спогад із дитинства, пов'язаний із цією італійською стравою. 

«Я народився і виріс у П'ємонті. Це досить далеко від Неаполя, де готують традиційну італійську піцу. Але піца - одна із улюблених страв італійців. Пам'ятаю, одного разу мама мені розповідала, що коли мені було 3-4 роки, ми пішли поласувати піцою. Поки мама не бачила, я самостійно домовився із піцейолою, аби подивитися, як готуватиметься ця страва. Мені було так цікаво, як проходить процес! Але мама знала, де мене шукати», - із посмішкою згадує Марко. 

Фото: facebook.com/marcocervettisilpo

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 рецептів від героїв улюблених мультфільмів