Корисніші за апельсин: 10 продуктів з рекордним вмістом вітаміну С, про які ви не знали
А ви знали, що багато фруктів та овочів містять значно більше вітаміну С, ніж звичний всім апельсин?
Усі знайомі з вітаміном С, адже він один із найважливіших мікронутрієнтів для здоров’я людини. Вітамін С зміцнює імунітет, допомагає боротися із запаленнями, прискорює загоєння ран, покращує стан шкіри завдяки впливу на вироблення колагену та захищає клітини від ушкоджень.
Хоча більшість людей асоціює вітамін С передусім лише з апельсинами, насправді ця цитрусова класика — далеко не найбагатше його джерело. Добова норма вітаміну С залежить від віку, статі та стану здоров’я. Проте, за загальними рекомендаціями для дорослих вона становить:
- 75 мг на день для жінок;
- 90 мг на день для чоловіків.
Цікавий факт, що один апельсин приносить приблизно 83 мг вітаміну С, але є продукти, які містять у 2, а то й у 3 рази більше. До того ж частина з них — це зовсім не фрукти, а овочі та ягоди, які легко додати до вашого щоденного меню.
Розповідаємо про топ-10 продуктів, які містять більше вітаміну С, ніж апельсин, а ще й — додаткові корисні властивості про які ви могли не знати.
1. Червоний болгарський перець — 128 мг
Одна чашка забезпечує 142% добової норми. Перець також багатий вітамінами A, B6, E, K, калієм і клітковиною. А ще він дуже низькокалорійний.
2. Гуава — 125 мг
Один плід гуави покриває 138% норми вітаміну С. Гуава містить лікопін, який має протизапальні властивості та може допомагати при високому тиску й діабеті.
3. Манго — 122 мг
Манго дає 135% добової норми вітаміну С. Це фрукт із високим вмістом вітаміну А, фолату, калію, магнію та клітковини. А ще манго особливо багатий бета-каротином.
4. Полуниця — 119 мг
Чашка полуниці повністю закриває денну потребу у вітаміні С, а ще вона багата потужними антиоксидантами — антоціанінами, які мають протизапальну дію.
5. Перець чилі — 65–109 мг
Зелені перці містять 109 мг, а червоні — 65 мг вітаміну С. Чилі також багатий залізом, магнієм, кальцієм та вітамінами A, B і E.
6. Папая — 88 мг
Папая має майже 100% денної норми вітаміну С та відома антиоксидантними й омолоджувальними властивостями. Також вона містить клітковину, кальцій, калій і магній.
7. Броколі — 81 мг
Одна чашка броколі дає 90% добової норми. Вона має потужні протимікробні та протизапальні властивості, багата клітковиною.
8. Ананас — 79 мг
Чашка ананаса містить 87% денної норми. Ананас також багатий на антиоксиданти та фермент бромелайн, який покращує травлення.
9. Ківі — 74,7 мг
83% денної норми вітаміну С. Крім того, ківі має протизапальні, протидіабетичні та протиракові властивості.
10. Брюссельська капуста — 48 мг
Пів чашки — це понад половина добової норми вітаміну С. Брюссельська капуста також багата вітаміном К і клітковиною, яка підтримує здоров’я кишківника.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ви цього не знали: як правильно зберігати яйця — гострим кінцем вгору чи вниз