18 травня — День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня 2024 року: які сьогодні свята та пам'ятні дати

Що не можна робити 18 травня: традиції, народні прикмети.

Поділитися:

 Сьогодні, 18 травня, в Україні та в усьому світі відзначають такі події:

  • Всесвітній день скрипки
  • День свободи культури
  • Міжнародний день астрономії
  • День боротьби за права кримськотатарського народу

День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу — день пам'яті в Україні, що відзначається щорічно 18 травня у річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року. Започаткований 12 листопада 2015 року постановою Верховної Ради України. Тією ж постановою ВР депортація з Криму кримських татар визнана геноцидом кримськотатарського народу.

Яке сьогодні свято за церковним календарем: святого Феодота

18 травня в християнському календарі вшановують пам'ять святого Феодота. Він жив у III столітті за часів правління імператора Діоклетіана. Прийнявши християнство, він дозволяв вірянам збиратися у своєму домі для богослужінь і таємно ховав тих, хто загинув за віру. Імператор не знав про діяльність Феодота. У тому ж місті мешкали семеро благочестивих дівиць, які також сповідували християнство і допомагали нужденним. Дізнавшись про це, правитель намагався змусити дівчат поклонитися ідолам, але вони відмовилися, і їх втопили у річці. Феодот, прийшовши вночі, таємно поховав їх за християнськими звичаями. Дізнавшись про цей вчинок, градоначальник спробував змусити його зректися віри. Однак Феодот залишився непохитним, і після довгих тортур його стратили, відсікаючи голову.

Яке сьогодні свято за народним календарем: Федотів день

Цього дня селяни спостерігали за листям дуба та починали сіяти льон. Для лікування болю в спині промовляли спеціальні слова над зрізаною гілкою осики, вірячи, що правильне виконання цього ритуалу захистить від болю в попереку і спині. Останній день травня здавна вважався дівочим, тому було рекомендовано знайомитися, адже такі стосунки обіцяли перейти на високий рівень.

Що не можна робити 18 травня

  • Не можна відмовляти у допомозі.
  • Не можна починати нові справи.
  • Не можна лаятися.
  • Не можна сваритися.
  • Не можна зловживати алкоголем.

Народні прикмети на 18 травня

У народі існують кілька прикмет на цей день: 

►Якщо яблуня і горобина пізно розцвіли, то це до пізньої осені.
►Зозуля довго і без зупинки кує — до настання теплих днів.
►Дуб перед ясенем лист пустив — до посушливого літа.
►Якщо 18 травня на дубах листя не повністю розгорнулися, то варто чекати поганого врожаю ранніх зернових.
►Якщо дощова хмара шумить, то буде град і вітер.

Хто святкує День ангела 18 травня

Сьогодні, 18 травня, День ангела святкують Андрій, Богдан, Василь, Давид, Денис, Іраклій, Лев, Макар, Павло, Петро, Семен, Теодор, Федір, Юліан, Олександра, Джулія, Єфросинія, Клавдія, Христина, Мотрона, Фаїна, Юлія.

Знак зодіаку 18 травня

Сьогодні день народження справляють Тельці. 18 травня Тельцям варто бути впевненими у своїй унікальності. Гороскоп для інших знаків зодіаку читайте за посиланням.

Погода 18 травня

16 травня в Україні очікується мінлива хмарність, переважно без опадів. Температура повітря вдень буде коливатися від +17°C до +22°C, вночі від +10°C до +15°C. Вітер буде північно-західний, 5-10 м/с.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі