5 підводних каменів Євробачення-2019

Євробачення-2019: 5 підводних каменів пісенного конкурсу
Фото: Andres Putting, eurovision.tv

Що приховує міжнародний пісенний конкурс.

Поділитися:

У суботу, 18 травня, у Тель-Авіві відбувся фінал грандіозного пісенного конкурсу Євробачення-2019. Уперше за 44 роки перемогу отримали Нідерланди

Я не можу описати словами свої почуття. Моя мрія здійснилась, – поділився переживаннями 25-річний Дункан Лоуренс.

Коли ж у переможця пісенного конкурсу поцікавились, чому його навчило Євробачення, він відповів дуже лаконічно: «Бути вірним тому, що любиш, і не боятися мріяти». 

Та це далеко не все, чому може навчити така масштабна подія.  До вашої уваги 5 підводних каменів, які приховує Євробачення-2019.

Фото: eurovision.tv

#1. Зовсім без політики не вийде

Звісно, організатори Євробачення наполягають, що найвідоміший пісенний конкурс – поза політикою. Та події суботи доводять протилежне.

Повітря було просякнуте напругою, і деякі виконавці просто таки відмовились забути про конфлікт між Палестиною та Ізраїлем. Так учасники ісландського гурту Hatari проігнорували правила конкурсу й у прямому ефірі показали прапор Палестини.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гурт з Ісландії жахнув БДСМ-номером на Євробаченні-2019 (відео)

Запрошена зірка Мадонна також продемонструвала власне ставлення до ситуації – двоє її танцівників із прапорами Палестини та Ізраїлю на спинах вийшли на сцену, тримаючись за руки.

Фото: gettyimages.com

Я дуже вдячна за можливість донести світові ідею миру та єдності, – поділилась співачка у своєму твітері.

Навряд чи Євробачення може і досі називати себе політично нейтральним конкурсом, якщо його учасники та гості відверто ігнорують це правило.

#2. Євробачення – це про пісні, а не про видовище

Цього року глядачі змогли насолодитися декількома незвичними виступами. Чи не найбільше всіх вразила Австралія зі своїм шоу «у невагомості».

Фото: Andres Putting, eurovision.tv

Варто пам’ятати, що Євробачення – це передусім пісенний конкурс, а хороша пісня вражає і без феєричного шоу.

Так Лоуренс презентував свою переможну пісню просто і щиро. І він не прогадав.

Вражаюче видовище – це, звісно, дуже добре. Однак перемога Дункана Лоуренса, як і тріумф Салвадора Собрала з Португалії у 2017 році, – нагадування, що більше не завжди означає краще.

#3. Відоме ім’я – це ще не гарантія успіху

Мадонна була для Євробачення-2019 козирем у рукаві. Поп-діва мала привернути увагу тих, хто зазвичай не дивиться цей конкурс.

Фото: gettyimages.com

Та глядачі з розчаруванням зауважили, що вокал співачки був далеким від досконалості. До того ж не всі оцінили вибір пісні.

Цьогорічний переможець Євробачення, між іншим, галантно наголосив, що отримав величезне задоволення від виступу світової зірки.

#4. Велика п’ятірка часом діє глядачам на нерви

Усім відомо, що п’ять держав (Франція, Іспанія, Італія, Британя та Німеччина) виділяють на організацію Євробачення значно більше грошей, ніж інші. Це дає їм унікальне право отримати путівку одразу до фіналу. Натомість решта конкурсантів повинні пройти всі етапи конкурсу. Така перевага обурює глядачів, адже це несправедливо.

Цьогоріч загальне невдоволення оминуло лиш учасника від Італії, Махмуда Солді. Його конкурсна пісня була найпопулярнішою у мережі серед композицій Євробачення-2019.

Фото: Andres Putting, eurovision.tv 

Троє інших представників великої п’ятірки, Німеччина, Іспанія та Британія, не увійшли навіть до ТОП-20. Британія взагалі завершила конкурс останньою у списку.  А той факт, що Німеччина не отримала жодного глядацького балу, просто таки ганебний.

Фото: eurovision.tv

#5. Знайомтесь – Північна Македонія

Попри всі негаразди Євробачення лишається потужним інструментом міжнародного порозуміння. Так, завдяки цьогорічному конкурсу світ дізнався про існування Північної Македонії. Минулого року країна, раніше відома як Колишня Югославська Республіка Македонія, досягла згоди з Грецією і змогла змінити свою назву. Завдяки вражаючому виступу Тамари Тодевської на Євробаченні-2019, багато людей по всьому світу дізнались, про це. 

Як бачимо, Євробачення дає непогані уроки географії.

Фото: Thomas Hanses, eurovision.tv

Адаптація тексту: Надія Вишневська. За матеріалами BBC

Також читайте останні новини, пов'язані з Євробаченням-2019:

1. 60-річна Мадонна вразила скандальним шоу на Євробаченні-2019 (відео)

2. Вєрка Сердючка феєрично виступила на Євробаченні-2019 (відео)

3. Відомо ім’я переможця Євробачення-2019 — і він дивовижний

Новини по темі