Як полегшити симптоми кашлю

Головні симптоми кашлю
freepik.com

Усе про причини, ознаки та способи боротьби з кашлем.

Поділитися:

Кашель – доволі поширений симптом при захворюваннях. В його основі лежить рефлекс, що є частиною захисно-очищувальних реакцій органів дихання. Таким чином, кашель відіграє важливу роль для організму, адже допомагає прочистити дихальні шляхи.

До кашлю варто ставитися уважно. У кращому випадку, він протікає без ускладнень і без медикаментозного втручання. Гострий його період триває кілька днів або тиждень. Якщо він не дає вам спокою довше, є загроза переходу до хронічного кашлю.

Здебільшого спершу кашель є сухим, проте згодом перетворюється на вологий через появу мокротиння. До того ж, за тривалістю кашель може бути гострим, підгострим, хронічним, рецидивним*; за рівнем – спазматичним або поверхневим. А ще – добре прислухайтеся до кашлю, адже він може бути глухим, дзвінким, грудним або сиплим.

ПРИЧИНИ КАШЛЮ

До кашлю може призвести чимало захворювань – і ось найпоширеніші з них:

ГРВІ. Є чи не найпоширенішою причиною кашлю.

Зазвичай ГРВІ та грип проявляються болем у м’язах, підвищенням температури, слабкістю. Потім до цих симптомів підключається нежить, біль у горлі та кашель. А втім, останній здатен і попередити вас про початок ГРВІ. У цьому випадку він може бути спершу сухим, а потім доволі швидко перетворитися на вологий. Щоб зупинити згущення слизу, потрібно вживати велику кількість теплої рідини.

Бронхіт. На його початкових стадіях спостерігається кашель без виділення харкотиння.

Алергія. Серед симптомів деяких алергічних реакцій є і кашель.

Ларингіт. Запалення слизової оболонки горла часто викликає сухий кашель.

Трахеїт. Запалення слизової трахеї може викликати неприємний, навіть болючий, кашель.

Коклюш. Найчастіше турбує дітей, хоча інколи від нього страждають і дорослі. Для коклюша характерний сильний, спазматичний кашель.

Туберкульоз. Загрозлива хвороба, яка може викликати різні види кашлю. 

Бронхіальна астма. Серед її симптомів – важкий сухий кашель.

Для серцево-судинних захворювань характерний так званий серцевий кашель.

До того ж кашель часто викликає тривале куріння.

ЗАГРОЗЛИВІ ОЗНАКИ КАШЛЮ

Щастить, якщо кашель минає швидко і без ускладнень. Але при кашлі тривалістю 2-3 тижні, задишці, гнійному мокротинні, осиплості голосу, болю у грудній клітці, кровохарканню, різкій втраті ваги потрібно терміново звернутися до лікаря.

ЯК БОРОТИСЯ З КАШЛЕМ

Насправді кашель, викликаний кожним із вказаних захворювань, передбачає відповідне лікування. Як краще боротися з тим чи іншим кашлем, вам підкаже лікар. Ми ж зазначимо, що існують лікарські засоби , які допомагають усунути цей неприємний, і часом загрозливий, симптом.

Наприклад, від сухого кашлю допоможуть протикашлеві лікарські засоби; від вологого – муколітики**. Людям, яких турбує кашель під час грипу чи ГРВІ, варто звернути увагу на засоби з антимікробною та імуномоделюючою дією.

До того ж, щоб полегшити кашель потрібно тепло вдягатися, пити багато теплої рідини, перебувати у добре провітреному, чистому приміщенні та промивати ніс солевим розчином.

* Рецидив – відновлення хвороби після удаваного повного одужання.

** Муколітичні засоби розсмоктують мокроту та полегшують її виведення з легень.

Новини по темі