Як саджати та вирощувати спаржу в домашніх умовах

Як вирощувати спаржу: покрокова інструкція
Freepik

Секрети гарного врожаю спаржі!

Поділитися:

Спаржа — це багаторічна рослина зеленого кольору, яка вирощується як овоч. Вона має ніжні пагони і використовується в кулінарії для приготування різних страв. Спаржа має високу харчову цінність і багато корисних властивостей для здоров'я. Вирощування спаржі може бути здійснене шляхом посіву насіння в грунт або вирощування розсади. Правильний догляд за рослиною включає регулярне поливання, видалення бур'янів і підживлення. Після кількох років росту спаржа може приносити врожай протягом тривалого періоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як та коли сіяти буряк у відкритий ґрунт за місячним календарем

Коли саджати спаржу за місячним календарем

За місячним календарем найкращі дати для посіву спаржі: 1-3, 5, 6, 10, 11, 14, 15, 19, 20, 25-30 червня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посівний календар на червень 2023: сприятливі дні місячного календаря для посадок

Як саджати спаржу у відкритий ґрунт

Ось покрокова інструкція, як вирощувати спаржу:

1. Замочіть насіння спаржі в теплій воді на добу перед посадкою. Можна відразу посадити в ґрунт або протягом року вирощувати розсаду і вже потім посадити на грядку в городі.

2. Якщо ви вирощуєте розсаду, садіть насіння в легкий родючий субстрат на глибину 3-4 см при температурі 20-23 °С. Перші сходи з'являться приблизно через місяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як і коли правильно садити розсаду помідорів у відкритий ґрунт

3. Пересадка у відкритий грунт: в кінці травня-червня пересадіть зміцнілі сіянці спаржі у відкритий грунт на грядку в городі.

4. В перший і другий рік дайте спаржі спокійно рости. Очищайте грядку від бур'янів і восени зрізайте зів'ялі стебла біля основи. На третій рік можна буде насолоджуватися власною спаржею. Грядка зі спаржею при правильному догляді може приносити урожай протягом 15-20 років.

5. На зиму накрийте грядку шаром торфу або тирси завтовшки 5 см, щоб захистити рослини від морозів.

Як вирощувати спаржу в домашніх умовах

У стаканчиках або розсадних ящиках можна сіяти спаржу з кінця зими. Забезпечте достатнє освітлення, оскільки недостатній світло може призвести до витягування і ослаблення ніжних сіянців.

Перед посадкою насіння варто замочити на добу в теплій воді. Потім потрібно посадити його в легкий родючий субстрат на глибину 3-4 см при температурі 20-23° С.

Новини по темі