Коли Михайлів день: історія свята та народні традиції

З Днем ангела Михайла: День Михайла якого числа, історія Дня Михайла, традиції на Михайлів день
Pexels/Pixabay

Наближається важлива церковна дата – Михайла свято. Яка у нього історія та які існують традиції?

Поділитися:

Вже скоро віряни святкуватимуть День Святого Михайла. Яка точна дата свята Михайла в листопаді, яка історія та які існують народні традиції?

День Михайла: дата свята

Велике церковне свято, День архангела Михаїла, православні відзначають 21 листопада, тоді як католики святкують Михайлів день 29 вересня. 2021 року цей день випадає на неділю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЦерковний календар на листопад 2021: дати великих свят

День Ангела Михайла: історія 

Архангел Михайло – найгрізніший ангел у воїнству Господньому. Свято на його честь було встановлене ще в IV столітті. Дата 21 пов'язана з тим, що раніше новий рік відзначали в березні, листопад вважався дев’ятим місяцем, а не одинадцятим, як зараз. Тому цей місяць часто символізували з дев’ятьма ангельськими чинами. Попереднє число, вісім, за Юліанським календарем, вказує на день, в який повинен був відбутися Собор небесних сил під час Страшного суду. Саме тому 21 листопада відзначають Собор Архістратига Михайла та інших Небесних Сил безтілесних: Архангелів Гавриїла, Рафаїла, Уріїла, Селафіїла, Ієгуді, Варахіїла і Єремія. Віряни вважають, що саме архангел Михаїл захищає смертних перед обличчям Всевишнього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖГороскоп на листопад 2021: кому зорі віщують прибуток, а кому – романтичні пригоди

З Днем Михайла: народні вірування та традиції

В народі цей день прозвали Михайлівськими відлигами. З цієї дати закінчується сільськогосподарський сезон. Казали:

«Михайлів день — веселе і ситне свято, оскільки хліба поки багато, що вторговані гроші за коноплю та овес, та й роботи основні закінчені».

Люди починали бенкетувати, гуляти та вітати один одного з Днем Михайла. Ще День Михайла чудотворця називають гостьовим: слід не тільки приймати у себе вдома гостей з накритим столом, а й ходити до інших додому. Обов'язково готували пироги, пригощали медом та пивом власного виробництва. За столом люди молилися Михайлу з проханням захистити від ворогів, злодіїв, зла, стихійних лих та війни.

Дивіться як готувати гарбузовий пиріг з вівсянкою:

Новини по темі