Яке сьогодні свято – 21 серпня: Всесвітній день бездомних тварин та Миронів день (що не можна робити)

Яке сьогодні свято – 21 серпня: по народному і церковному календарям
Pexels/Geraud Pfeiffer

Сьогодні, 21 серпня, не варто будувати плани на далеке майбутнє.

Поділитися:

Сьогодні, 21 серпня, відзначаємо такі події:

  • Всесвітній день бездомних тварин
  • День «Візьми тварину з притулку»
  • День ресторану
  • Мирон-вітрогон, Миронів день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на 21 серпня для всіх знаків зодіаку: скоро відкриються нові можливості

Яке сьогодні релігійне свято та свято за народним календарем: Мирон-вітрогон, Миронів день

Сьогодні православна церква вшановує святителя Мирона чудотворця, єпископа Критського, який відрізнився своєю добротою та наданням допомоги всім, хто того потребував. В народі цей день прозвали Мироном-вітрогоном, адже саме цього дня зазвичай були сильні вітри, яких уявляли у вигляді бородатих людей похилого віку в ланцюгах. За легендою, сьогодні вони вириваються з кайданів та бродять по світу, підіймаючи пил стовпом та наводячи на людей застуду. 

На Мирона часто робили любовні змови. Наприклад, аби приворожити потрібну дівчину, хлопець ставав на перехресті та промовляв:

На море на Океані, на острові Буяні живуть три брата, три вітру, один північний, інший східний, третій західний. Навійте, нанесіть ви, вітри, печаль, сухот рабі (ім'я) щоб вона без раба (ім'я), дні не днювала, години не часовала. Слово моє міцне, справа моє ліплене. Амінь.

А заміжні дами, в яких чоловіки знаходяться далеко від дому, сьогодні на них наводили тугу – виходили на світанку на вулицю, і якщо вітер дув в ту сторону, де знаходився чоловік, промовляли:

На Мирона-вітрогона прилетіли холодні вітри. Нехай холодні вітри віднесуть мою тугу і печаль рабу Божому (ім’я), щоб думав він тільки про мене і сумував, а інших жінок не помічав. Амінь.

Поширеними були й ворожіння: якщо загадав бажання, вийшов на перехрестя та вітер подув прямо в обличчя, то бажане зовсім скоро здійсниться. Чаклуни наводили нівечення на вітер та за допомогою вітру переносили чужі хвороби.

Селяни збирали брусницю й ожину, з яких варили компоти, варення, джеми. Також збирали гриби опеньки – вважалося, що якщо вони вже встигли, значить літо закінчилося.

► Негода в цей день буде затяжною і протримається до Бабиного літа.

► Яка погода на Вітрогон – таким і січень буде.

► Якщо з'явився іній, наступного року буде гарний врожай.

► Мирони-вітрогони по дорозі пил женуть, по червоному лету стогнуть.

► Якщо дме вітер з півдня, то починає достигати овес.

Що не можна робити сьогодні

Сьогодні, 21 серпня, не можна нічого підіймати з полу на перехрестях, займатися домашніми клопотами та будувати плани на далеке майбутнє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на серпень 2021 для всіх знаків зодіаку: кому пощастить найбільше

У кого сьогодні День Ангела

Сьогодні, 21 серпня, День Ангела святкують Анастасій, Григорій, Елеферій (Елевферий, Алфер), Омелян, Зосима, Касьян, Леонід, Мирон, Мойсей, Саватій, Стіракій та Федір.

Новини по темі