5 червня — яке сьогодні свято, скільки триватимуть відключення світла

Яке сьогодні свято — 5 червня: за церковним і народним календарем
Freepik

5 червня: свята, пам'ятні дати, графік відключення світла.

Поділитися:

Сьогодні, 5 червня, в Україні та в усьому світі відзначають Всесвітній день довкілля, Всесвітній день бігу, Міжнародний день боротьби з незаконним і нерегульованим рибальством, Міжнародний день боротьби з видовою дискримінацією, День повітряних куль.

Яким буде графік відключення світла 5 червня

У середу, 5 червня, по всіх областях України впродовж усього дня діятимуть графіки відключення світла.

Яке сьогодні свято за церковним календарем

За новим церковним календарем сьогодні, 5 червня, відзначають День Ігорівської ікони Божої Матері, віддання свята Преполовення П'ятдисятниці. Вшановують священномученика Доротея, єпископа Тирського, блаженного Ігоря, великого князя Чернігівського і Київського та блаженного Костянтина, митрополита Київського і всієї Руси.

Яке сьогодні свято за народним календарем

5 червня в народному календарі — Дорофіїв день, який відзначають на честь священномученика Дорофія, єпископа Тирського. За повір'ями, з цього дня починаються найкоротші ночі — горобині. Раніше люди вірили, що саме на Дорофія розквітає чарівна сон-трава. Її носили як оберіг та закладали у фундамент майбутнього будинку. День також вважається сприятливим для домашніх клопотів: прибирання, прання, робота на городі принесуть лише користь. За прикметами, якщо в цей день виполоти всі бур'яни на городі та в саду, то вони більше не виростуть. 

Що не можна робити 5 червня

В цей день не можна сваритися, лихословити, лаятися, наводити наклепи або ображати інших. Заборонено проявляти заздрість, зневіру та жадібність. Поганою прикметою вважається розповідати цього дня про сни, особливо страшні. Також не варто підіймати гроші або речі, які хтось впустив.

Народні прикмети на 5 червня

У народі існують кілька прикмет на цей день: 

►Якщо 5 червня ясна і тепла погода, то буде хороший урожай зерна.
►Якщо туман стелиться над водою, то буде добрий врожай грибів.
►Багато роси — врожай буде щедрим.
►Якщо зранку сильно пахне травою, то протягом дня піде дощ.
►Ті, хто народився в цей день, будуть дуже заможними.
►Задушливий ранок — до погіршення погоди.

Хто святкує День ангела 5 червня

5 червня іменини за новим календарем святкують Ігор, Костянтин, Георгій, Дмитро, Леонід, Микола, Петро, Марк, Михайло, Федір. За старим — Панас, Костянтин, Леонтій, Михайло, Марія, Єфросинія, Дарина.

Гороскоп на 5 червня

Червень — місяць Близнюків. 5 червня на представників знаку очікують нові знайомства. Гороскоп для інших знаків зодіаку читайте за посиланням.

Як приготувати популярну британську страву, дивіться у "Сніданку з 1+1".

Новини по темі