Яке сьогодні свято – 8 грудня: Климентьєв день, Клим Холодний (що не можна робити)

Яке сьогодні свято – 8 грудня: по народному і церковному календарям
Pexels/Ylanite Koppens

Сьогодні, 8 грудня, не можна виходити з дому в темний час доби та скаржитися на холод.

Поділитися:

Сьогодні, 8 грудня, відзначаємо такі події:

  • Всесвітній день клімату
  • День пам'яті Климента I
  • День пам'яті Петра Олександрійського

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на 8 грудня для всіх знаків зодіаку: не бійтеся пропонувати нові ідеї

Яке сьогодні релігійне свято та свято за народним календарем: Климентьєв день, Клим Холодний

Сьогодні, 8 грудня, православна церква вшановує пам'ять Климента I, апостола від сімдесяти. У православ’ї він шанується як один з перших християнських релігійних ораторів, які проводили проповіді на територіях, які згодом стали землями Київської Русі. Походив Климент із знатної римської сім’ї. Коли Климент був маленьким, він разом з матір’ю і братами вирушив з Риму до Афін морем, але корабель зазнав аварії. Мати лишилася на одному з островів Східного Середземномор’я і оплакувала втрату дітей, однак хлопчики опинилися в Іудеї, де були усиновлені. Климент зростав у Римі. У 24 роки Климент почув про пришестя Христа і зацікавився його вченням, відправився на Схід, де познайомився з апостолом Петром, прийняв від нього хрещення і став його учнем. Серед інших учнів Петра були його брати, але вони не впізнали один одного. Апостол Петро зустрів матір і батька Климента і допоміг родині возз’єднатися. 

Климент став одним з найближчих сподвижників апостола Петра, очолив Римську церкву. Він був четвертим єпископом Риму, жив в I столітті після Різдва Христового, тоді, коли вираз «папа Римський» ще не асоціювався з католицькою церквою – єпископ Климент очолював Римську кафедру задовго до відокремлення Західної церкви від Східної, Православної. Під час гонінь на християн Климента відправили у вигнання на каторжні роботи, де він звернув у віру багатьох язичників. Імператор Траян, дізнавшись про це, наказав зловити Климента і втопити в морі, прив’язавши до якоря, щоб його тіло не знайшли сподвижники. Однак, море відступило майже на 500 метрів, і тіло святого було знайдено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на грудень 2021: найважливіші свята та дати

8 грудня Православна церква також шанує пам’ять священномученика Петра Олександрійського, який народився і виріс в Олександрії. Його вихованням займався єпископ Феон. Петро отримав гарну освіту і протягом п’яти років керував богословською школою, а пізніше очолив Олександрійську церкву. У період великого гоніння, організованого імператорами Діоклетіаном і Максиміаном, покинув Олександрію і подорожував по імперії. Написав «Слово про покаяння». Петра заарештували і вирішили стратити. Новина про його страту спровокувала народні хвилювання: щоб уникнути арешту і страти своїх прихильників, які б стали на його захист, Петро попросив стратити його таємно в нічний час. Вранці, дізнавшись про смерть свого єпископа, натовпи людей попрямували до місця страти, взяли тіло і голову мученика, принесли до церкви і, одягнувши в єпископський одяг, посадили на час відспівування у східної стіни вівтаря, навпроти престолу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Магнітні бурі на грудень 2021: календар безпечних та небезпечних для самопочуття днів

►Якщо йде сніг, то літо буде дощовим.

►Якщо на водоймах поверх льоду помітна вода, то скоро потеплішає і дощ піде.

►Багато снігу на землі лежить – рік врожайним буде.

►Півні рано вранці кричать – до потепління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на грудень 2021: на кого чекає успіх, а на кого – нове кохання

Що не можна робити сьогодні

  • не можна виходити з дому в темний час доби
  • не можна скаржитися на холод

Талісман людини, народженої 8 грудня – гірський кришталь, з якого виготовляють магічні кулі. Ці кулі допомагають зосередиться і посилити чутливість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вихідні у грудні 2021 Україна: святкові, неробочі та скорочені дні

У кого сьогодні День Ангела

Сьогодні, 8 грудня, День Ангела святкують Віргінія, Климент, Петро.

Як виростити екзотичні фрукти вдома, дивіться поради Антоніни Лесик

Новини по темі