«Намагаюся в кожний день, дарований долею, принести більше тепла і любові»: Алла Мазур розповіла про свою боротьбу з раком та дала поради жінкам, які нині проходять через подібний досвід

Алла Мазур дала поради жінкам, які проходять через боротьбу з раком

Ведуча ТСН. Тиждень на 1+1 Марафон Алла Мазур дала поради жінкам, які проходять через боротьбу з раком

Поділитися:

До місяця обізнаності про рак молочної залози тележурналістка, авторка та ведуча ТСН. Тиждень на 1+1 Марафон і у ютубі, Алла Мазур у спеціальному інтерв’ю для ELLE.UA розповіла про свою боротьбу з раком, життя після діагнозу, підтримку аудиторії та дала поради жінкам, які нині проходять через подібний досвід. 

За даними Національного канцер-реєстру, щороку в Україні діагностують понад 12 тисяч випадків раку молочної залози, і переважну більшість — у жінок. Попри те, що цей вид раку виліковний на ранній стадії у 95% жінок, кожна четверта жінка в Україні дізнається про діагноз вже на III-IV стадії, коли необхідне більш вартісне і тривале лікування.

ELLE.UA спільно з фондом Inspiration Family поспілкувалися з трьома українками, які мають історію раку грудей, та запитали їх про життя після діагнозу, балансування між роботою, особистим і лікуванням, виклики та підтримку на шляху до одужання. Героїні проєкту: Алла Мазур — тележурналістка, авторка та ведуча інформаційно-аналітичної програми ТСН. Тиждень, Дарина Брикайло — співзасновниця Фонду підтримки дорослих онкопацієнтів Inspiration Family та Оксана Голод — підприємиця, засновниця українського бренду взуття. 

Алла Мазур

Алла Мазур розповіла про рішення публічно поділитися з аудиторією про початок проходження лікування раку. Нагадаємо, про боротьбу з раком Алла Мазур повідомила публічно незабаром після того, як дізналася діагноз. Вона написала пост в соцмережі, в якому повідомила, що починає боротися з хворобою і закликала українок не ігнорувати обстеження у лікарів. 

«По-перше, я розуміла, що маю сили і хочу й далі працювати в ефірі. І настане момент, коли буде операція, і доведеться на певний час з ефіру зникнути. Щоб не поповзли в інформпросторі різні версії, куди зникла Алла, щоб не розпалювати фантазію коментаторів, краще пояснити ситуацію одразу. По-друге — це можливість трохи вплинути і на ставлення до цієї хвороби у суспільстві. Бо рак у нас досі стигматизований. І страх розказати про нього навіть рідним — багатьом заважає почати лікування вчасно», — поділилася Алла Мазур у розмові з ELLE.UA. 

Телеведуча поділилася, що після лікування стала більше цінувати життя і намагатися в кожен день приносити більше тепла і любові. 

«Коли постоїш на межі, і зрозумієш, що все і всіх, дорогих тобі, можеш більше не побачити, тоді особливо починаєш цінувати кожен даний Богом день. Тоді чіткішими стають пріоритети, і ти менше реагуєш на дрібниці. Я не загадую далеко наперед, знаю про існування слова «ремісія». Але намагаюся в кожний день, дарований долею, принести більше тепла і любові. До себе, до речі, в тому числі. І мені дуже відгукується гасло колекції речей від фонду Inspiration family: «Be your first priority». Це ще незвично для мого покоління, але це справді ключик до здорового життя», — каже Мазур. 

Алла Мазур

Також Алла дала поради жінкам, які зараз проходять через подібний досвід: 

  1. Якщо можливо — виключити емоції. Вони справді роблять слабшою. 
  2. Не замовчувати свою проблему. Рідні і друзі завжди підтримають, підкажуть, допоможуть: навіть знайти краще місце і спосіб лікування. Скласти план — і йти за ним. 
  3. Не спілкуватися з тими, хто починає голосити над тобою: «ой, а за що ж це тобі таке?...» Реальні причини виникнення цього збою наука ще не встановила. Зате вже розробляє ефективні препарати. Шанс на одужання може бути великим. 
  4. Спілкуватися з тими, хто у вас вірить і дає позитив. Приєднуватися в групи у Facebook: там можна знайти корисну інформацію і підтримку. Фонд Inspiration family підтримує теж.
  5. Не терпіти біль. Допоміжні ліки є, в Україні їх теж тепер простіше купити. Наполягати, щоб лікар їх виписав. 
  6. Балувати себе. І купити нарешті отой яскравий светр, який раніше здавався надто яскравим. Я свого часу так і зробила.

Героїні проєкту одягли для фото речі зі спеціального дропу від українського бренду MustHave — Be Your First Priority. 10% з кожного продажу буде перераховано фонду Inspiration Family для збору на закупівлю препарату для пацієнток із метастатичним раком молочної залози. Колекцію створено спільно з Всеукраїнською жіночою єврейською організацією «Проект Кешер» та фондом підтримки дорослих онкопацієнтів Inspiration Family. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Алла Мазур відзначає день народження: ведуча в ексклюзивному інтерв'ю Сніданку з 1+1 розповіла про виклики долі, 16-річного сина та де черпає натхнення

Новини по темі