Артпростір для поранених бійців: Наталія Мосейчук ініціювала тематичний спецпроєкт у лікарні ім. Мечникова

Артпростір для поранених бійців: Наталія Мосейчук ініціювала тематичний спецпроєкт

В Дніпровській лікарні імені Мечникова, яка приймає поранених бійців, зʼявилася інсталяція для психологічного розвантаження.

Поділитися:

Наталія Мосейчук, інтерв’юерка та ведуча 1+1 Марафон, ініціювала створення артпростору в Дніпровській лікарні імені Мечникова, яка приймає поранених бійців. Зокрема, там зʼявилася інсталяція з майже 30 картин, які були створені студентами-художниками та дизайнерами з Івано-Франківська й Ужгорода. Їхнє завдання — психологічне розвантаження та підтримка ментального стану поранених, які проходять складний етап лікування та реабілітації.

Ідея подарувати полотна Дніпровській лікарні виникла у Наталії Мосейчук ще декілька місяців тому, після низки консультацій з фахівцями в галузі психології. Вони, зокрема, зазначили, що картини з правильною гамою кольорів позитивно впливають на відновлення захисників і захисниць.

"Я питала в психіатрів і психологів, наскільки картини допомагають відновлюватись. Мені сказали, що це — 100%-ий результат. Бійці почуваються, як вдома. Бійці розуміють, куди вони мають прийти. Якою є точка їхнього повернення. Точка їхнього повернення — це мирний час з родиною. Час в мирній, цивільній роботі. Мені сказали, що гарна справа — беріться за неї", — розповідає Наталія Мосейчук.

Наталія Мосейчук

За допомогою в реалізації ідеї команда Наталії звернулася до Університету Короля Данила в Івано-Франківську та Закарпатської академії мистецтв в Ужгороді. І ті — відгукнулися.

"Коли ми маємо війну і потрібно творити людяне середовище у госпіталі, ми не могли не відгукнутися", — каже Михайло Приймич, в.о. ректора Закарпатської академії мистецтв.

Саме цей виш подарував лікарні картини, що були дипломними роботами випускників. В Університеті Короля Данила полотна вирішили створювати з нуля.

"Студенти обирали те, що їм до душі. Комусь більше квіти, хтось хотів море, спокою, — розповідає викладачка Наталія Гілязова. — Кожен студент це по-різному пережив і пропустив через себе. Ми ж розуміємо, куди воно йде. В голові відкладається думка, де воно буде розміщене і для кого. Це велика відповідальність".

Лікарня Мечникова

У лікарні Мечникова кажуть — картини допоможуть пораненим бійцям відволіктися від побачених жахів війни.

"Такі картини… вони дають можливість одужувати. Через нас пройшли десятки тисяч поранених героїв, які бачили жах, полум’я і вибухи війни. І такі картини дають їм позитив. Герої, які дивитимуться на ці полотна, будуть швидше одужувати і повертатися додому", — каже генеральний директор лікарні ім. Мечникова Сергій Риженко.

"Це впливає на моральний дух бійців, тих, хто зараз відновлюється. І це вже велика робота. Це внесок кожного. Мені здається, що коли кожен буде робити те, що може - вийде на краще для всіх. Буде загальний успіх. Тому я надзвичайно вдячна за те, що всі відгукнулис"», — підсумувала Наталія Мосейчук.

Картини

Ініціативу підсумували спільною онлайн-конференцією, де студенти та викладачі змогли поспілкуватися з захисниками з лікарні Мечникова, а також Сергієм Риженком та Наталією Мосейчук. Крім цього, команда Наталії вже шукає нові можливості для підтримки військових, які проходять лікування, і анонсує, що проєкт матиме продовження.

Новини по темі