Чи можна купатися на Івана Купала: народні прикмети та повір'я

Івана Купала 2023: чи можна купатися в річці за народними повір'ями?
freepik.com

Чи можна на Івана Купала купатися у річці та інших водоймах?

Поділитися:

7 липня відзначаємо церковне свято свято Різдво Іоанна Хрестителя (Івана Предтечі), яке в народі відоме як свято Івана Купала. Існує багато традицій та прикмет, пов'язаних з цих днем. Зокрема, багатьох цікавить, чи можна купатися на Івана Купала у річці та інших водоймах?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свято Івана Купала: як змінити долю і знайти коханого

Дата свята Івана Купала є незмінною і щороку припадає на 7 липня. Хоча основні святкування відбуваються в ніч з 6 та 7 липня. Івана Купала – це традиційне старослов'янське свято, яке пройшло крізь віка і дуже полюбилося українцям. Вважається, що ніч на Івана Купала має чарівні властивості, в цей час нечисть виходить до живих і гуляє поміж них. З цим і пов'язана традиція палити багаття як захист від нечситої сили та символ світла, сонця.

А чи можна купатися на Івана Купала? В цьому питанні варто розділити 2 етапи свята: ніч з 6 на 7 липня, коли відбуваються головні народні гуляння, та власне день 7 липня.

В ніч на Івана Купала з 6 на 7 липня категорично заборонено купатися в річках, озерах та інших водоймах. Адже вважається, що в цю ніч прокидається вся нечисть, особливо та, яка живе у водоймах: русалки, водяні тощо. І вони можуть затягнути людину під воду і потопити.

А от після сходу сонця 7 липня, в день Івана Купала, можна і треба купатися: нечисть вже відступає, а вода вдень набирає цілющих властивостей, змиває все погане з тіла і душі. Також вважалося гарною прикметою вмитися вранішньою росою 7 липня, це за повір'ями приносить здоров'я і красу.

Отже, в ніч на Івана Купала категорично заборонено купатися у водоймах, а вдень 7 липня – можна і треба це робити.

Івана Купала 2023: народні прикмети

Існують такі прикмети на Івана Купала:

►Якщо вмитися вранішньою росою 7 липня, можна покращити своє здоров'я та примножити красу.

►Якщо на Івана Купала йдуть дощі, все літо буде спекотним і посушливим.

►В ніч на Івана Купала зоряне небо віщує хороший врожай.

►Багато роси зранку на Івана Купала – теж до гарного врожаю.

►Якщо побачити змію на Івана Купала, скоро станеться біда.

Дивіться сюжет про те, як святкують Івана Купала у сучасній Україні:

Новини по темі