Коли Івана Купала 2022 в Україні: точна дата свята, історія і традиції

Коли День Івана Купала Україні: точна дата святкування у 2022 році, історія свята, традиції
freepik.com

Коли відзначається свято Івана Купала в Україні, яка його історія і традиції.

Поділитися:

Коли святкують відоме народне свято Івана Купала? Чи змінюється ця дата в різні роки? Яка історія свята та народні традиції, пов'язані з ним?

Коли святкують Івана Купала: дата 2022

Дата свята Івана Купала є незмінною і щороку припадає на 7 липня. Хоча основні святкування відбуваються в ніч з 6 та 7 липня. Івана Купала – це традиційне старослов'янське свято, яке пройшло крізь віка і дуже полюбилося українцям. Вважається, що ніч на Івана Купала має чарівні властивості, в цей час нечисть виходить до живих і гуляє поміж них. З цим і пов'язана традиція палити багаття як захист від нечитої сили та символ світла, сонця.

Раніше Івана Купала та день літнього сонцестояння співпадали по датах, але з приходом християнства свято перенесли на 7 липня і приурочили його ще й до Різдва Іаонна Предтечі за церковним календарем. Робилося це, щоб якомога більше переплести народні звичаї з традиціями християнства і підвищити лояльність людей до церкви. В народі кажуть, що назва свята походить від слова "купатися", ще одна версія, що це день на честь слов'янського бога квітів Купали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли починається Петрів піст 2022: дата, традиції харчування

Коли відзначають День Івана Купала: традиції свята

Отже, за народними повір'ями, в ніч на Івана Купала з 6 на 7 липня треба бути готовими до зустрічі з нечистю, з представниками потойбіччя і знати, як себе захистити. Тож головна традиція свята – палити величезне багаття, як символ захисту і очищення. Навколо багаття влаштовують народні гуляння, молодь стрибає через вогнище, веселиться. Зазвичай через багаття стрибають парами. Існує повір'я: якщо хлопець з дівчиною, взявшись за руки, перестрибнуть вогонь, це означає, що вони згодом одружаться, і їхнє подружнє життя буде щасливим.

Також за повір'ями в ніч на Івана Купала зацвітає папороть, яку шукають, щоб загадати найпотаємніше бажання. Але це відноситься швидше до легенд цього свята. А ось що стосується традицій, в ніч на Івана Купала треба було купатися, бо вода має цілющі властивості. Також незаміжні дівчата гадали на судженого в цю ніч. Дівчата плели вінки з квітів і трави і пускали їх по воді, а хлопці їх діставали. Якщо дівчина поцілує парубка, який дістав її вінок, вони будуть парою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Петрів піст 2022: календар харчування по дням

За переказами в ніч з 6 на 7 липня цілющими стають рослини, які можна збирати, щоб потім лікувати близьких людей.

Дивіться, як Дмитро Комаров розповів, які ритуали на Івана Купала досі щороку влаштовують мешканці Карпат:

Новини по темі