Чоловікам-військовим хочуть надати право брати відпустку для догляду за дитиною

Чоловікам-військовослужбовцям пропонують надати можливість брати відпустку для догляду за дитиною

У Верховній Раді зареєстровано відповідний законопроект

Поділитися:

Чоловікам-військовослужбовцям пропонують надати можливість брати відпустку для догляду за дитиною на рівні з жінками. У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо рівних можливостей матері і батька, які є військовослужбовцями, на догляд за дитиною в особливий період та воєнний» (№ 7464).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобілізація в Україні під час війни: що таке черги мобілізації та хто підлягає призову

У пояснювальній записці до законопроекту автори наголошують: хоча національне законодавство й декларує рівні права для жінок та чоловіків у всіх сферах суспільного життя, проте під час реалізації своїх прав громадяни зіштовхуються із системною нерівністю. Зокрема, це стосується трудових відносин у частині поєднання професійної діяльності із сімейними обов'язками та вихованням дітей. 

«З одного боку, як Конституція України, так і низка законів закріплюють принцип рівності жінок та чоловіків у трудових та шлюбно-сімейних відносинах. Проте, з іншого боку, у чинному законодавстві залишилися норми, які закріплюють та посилюють гендерний дисбаланс і на основі яких сформувалася негативна правозастосовча практика. Йдеться про положення Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», – наголошується в документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто отримає відстрочку від призову під час мобілізації: розширено перелік категорій

«Більшість країн НАТО надають відпустку для догляду за дитиною військовослужбовцям-чоловікам на однакових умовах із жінками, до того ж із можливістю використовувати її частинами батьку та матері по черзі (наприклад, Австралія, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Канада, Хорватія, Німеччина, Греція, Угорщина, Литва, Сербія, Словаччина, Словенія, Іспанія тощо)», – йдеться у пояснювальній записці.

Певні категорії військовозобов'язаних батьків було вже звільнено від військової служби. Цим законопроектом народні депутати пропонують надати можливість отримувати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як рівне право кожного з батьків дитини і військовослужбовцям.

В Україні зараз триває мобілізація без жодних хвиль. Як і де саме можуть вручити повістку, читайте у матеріалі. 

Новини по темі