Чому прийнято "битися" яйцями на Великдень: значення традиції

Чому прийнято "битися" яйцями на Великдень
Freepik

Що означає одна з популярних великодніх традицій?

Поділитися:

Вже 5 травня в Україні відзначатимуть Великдень. Однією з популярних святкових традицій є гра у навбитки. Саме так називається звичай влаштовувати битву крашанками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Вербна неділя 2024: історія, традиції, народні прикмети

Що символізують великодні яйця

Яйце — символ життя, родючості та відродження. У великодніх традиціях воно займає особливе місце. До свята заведено фарбувати та розписувати яйця. Залежно від розпису їх називають крашанками, писанками, дряпанками тощо. Ранок Великодня розпочинається із традиційної "битви" яйцями. Перемагає той, чиє яйце виявилося найміцнішим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крашанки та писанки: як правильно вживати слова, пов'язані з Великоднем (пояснює мовознавець)

Чому заведено "битися" яйцями на Великдень

Існує декілька версій, звідки походить традиція влаштовувати битву крашанок на Великдень:

  • Такий звичай символізує боротьбу добра зі злом. Здавна найміцніше яйце вважалося оберегом в родині. Його зберігали і розбивали останнім.
  • Колись привселюдно цілуватися, аби привітати зі святом один одного, було непристойно. Тоді віряни замінили поцілунки на битву крашанками.
  • Також яйце порівнюють з каменем, який закривав вхід до печери, де лежало тіло Ісуса Христа. Розбивання шкаралупи нібито допомагає "звільнити" Сина Божого. За давнім повір'ям, чим більше яєць на Великдень розіб'єш, тим легше і швидше воскресне Ісус.

Новини по темі