Чорна п'ятниця 2023: походження та дата найбільшого дня розпродажів

Коли чорна п'ятниця 2023: історія виникнення Black Friday
Unsplash

Чому виникла Чорна п'ятниця, та коли найбільші знижки в Україні?

Поділитися:

Сезон шалених знижок уже розпочався. Традиційно в Україні та в усьому світі справляють Чорну п'ятницю — час найвигідніших покупок. Коли Чорна п'ятниця 2023?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Календар свят на грудень 2023: оновлені дати державних, церковних та неофіційних свят

Чорна п'ятниця 2023: дата найбільших знижок

У 2023 році Чорна п'ятниця припадає на 24 листопада. Розпродажі зазвичай тривають кілька днів, до 27-28 листопада. Чимало магазинів почали пропонувати знижки ще за тиждень до офіційної дати.

Чорна п'ятниця

Чорна п'ятниця: історія походження свята

Традиція проведення Чорної п'ятниці (Black Friday) походить з США. У 1950-х роках у Філадельфії, штат Пенсільванія, торговці почали пропонувати знижки на товари після Дня подяки, щоб заохотити покупців розпочати сезон святкових покупок. День подяки припадає на останній четвер листопада, тому і розпродажі починали наприкінці осені. Ці знижки були настільки популярними, що в 1960-х роках вони поширилися на інші міста США.

Свою назву Чорна п'ятниця отримала через те, що в цей день банки, як правило, заробляють більше грошей, ніж у будь-який інший день року. Це пов'язано з тим, що люди витрачають більше грошей на покупки, а банки отримують відсотки від кредитних карток. У звітах такі прибутки позначають чорним кольором.

У 1990-х роках традиція Чорної п'ятниці поширилася на інші країни світу, зокрема, на Канаду, Великобританію та Австралію. В Україні такі розпродажі почали влаштовувати близько 15 років тому.

Чорна п'ятниця

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Список справ, які потрібно встигнути зробити до Нового року

Чорна п'ятниця: на що будуть знижки

У цей день українські магазини пропонують великі знижки на широкий асортимент товарів, зокрема, електроніку, одяг, взуття, товари для дому та відпочинку. Низка мереж розпочали розпродажі від середини осені, тож поспішіть придбати те, що вам потрібно. Та будьте обачними — необдумані покупки підуть далеко не на користь вашому гаманцю.

ЦУМ

Фото: Unsplash.com

Як в українських магазинах готуються до Чорної п'ятниці і як уникнути необдуманих покупок? Розбиралися у "Сніданку з 1+1", який виходить у будні з 06:30 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна та на YouTube:

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:

Instagram
Facebook

Новини по темі