День пам'яті Чорнобильської катастрофи: що важливо пам'ятати про трагедію

Річниця аварії на ЧАЕС: про що варто пам'ятати — 1+1
freepik.com

26 квітня 1986 сталась одна ж найжахливіших катастроф в історії людства.

Поділитися:

Чорнобильська катастрофа — техногенна екологічно-гуманітарна катастрофа, яка була спричинена двома тепловими вибухами та подальшим руйнуванням четвертого енергоблока Чорнобильської атомної електростанції, розташованої на території України. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ведучий «Сніданку з 1+1» Костянтин Грубич показав, на що перетворили Чорнобильську зону російські окупанти

Що варто пам'ятати про Чорнобильську трагедію

1. В результаті аварії на ЧАЕС було викинуто в 100 разів більше радіації, ніж від атомних бомб, скинутих на Хіросіму і Нагасакі в 1945-у році.

2. Чорнобильській катастрофі присвоїли 7 балів з 7 можливих за міжнародною шкалою ядерних подій (INES). Це зробило її найбільшою техногенною катастрофою тих часів. 7 балів також присвоїли аварії на АЕС Фукусіма-1, Японія, у 2011 році, де в результаті землетрусу теж сталася катастрофа.

3. 800 тисяч людей ризикували своїм життям та здоров'ям, аби запобігти наслідкам аварії та стабілізувати ситуацію. 25 тисяч з них померли, а понад 70 тисяч стали інвалідами. 20% з цих смертей були самогубствами. За даними Американської Комісії Ядерного Регулювання 28 робочих ЧАЕС померли протягом 4-х місяців після аварії. Грінпіс стверджує що аварія на ЧАЕС стала причиною смерті від раку близько 90 тисяч осіб по всьому світу.

4. Ядерні дощі пройшли так далеко, що дійшли навіть до Ірландії.

5. Понад 5 мільйонів людей живуть в районах, які вважаються "забрудненими" радіоактивними речовинами після аварії.

готель Полісся Чонобиль 1+1Фото: Freepik

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Річниця аварії на ЧАЕС: як працювала ЧАЕС в окупації та як живе зона відчуження зараз

6. Витік радіації пофарбував ліс, що знаходиться неподалік, в яскраво рудий колір. З того часу йому дали назву "Рудий ліс". Саме у цьому лісі "окопувались" російські солдати на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну у лютому 2022 року.

7. Близько 97% радіоактивних речовин залишилися в напівзруйнованому саркофазі ЧАЕС.

8. Офіційні джерела стверджують, що потрібно буде до 100 років, перш ніж станція буде повністю списана.

9. 200 тонн радіоактивних матеріалів досі перебуває в реакторі Чорнобильської АЕС.

Як найбільша техногенна катастрофа на ЧАЕС могла повторитись через дії російських окупантів, дивіться:

Новини по темі