Ведучий «Сніданку з 1+1» Костянтин Грубич показав, на що перетворили Чорнобильську зону російські окупанти

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Ведучий «Сніданку з 1+1» Костянтин Грубич показав, на що перетворили Чорнобильську зону російські окупанти

Перша поїздка журналістів до Чорнобиля після деокупації: ведучий «Сніданку з 1+1» Костянтин Грубич показав, як зараз працює Чорнобильська АЕС

Поділитися:

Ведучий «Сніданку з 1+1» Костянтин Грубич першим з журналістів у новому році поїхав до Чорнобильської АЕС аби на власні очі подивитись, як зараз працює атомна станція, наскільки налагоджується там робочий процес після деокупації. У зону відчуження ведучий рушив разом із своєю донькою, журналісткою «Сніданку» Владою та сином, відеооператором-волонтером Ярославом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У “Сніданку з 1+1” розповіли героїчну історію порятунку хлопчика з будинку в Дніпрі, куди потрапила російська ракета

Торік наприкінці лютого російська армія майже повністю розтрощила територію Чорнобильської АЕС, завдав фінансової шкоди на мільйони доларів. Місцеві жителі та працівники станції розповіли, що росіяни усе тягали, крали, грабували, трощили і руйнували. Залазили у найменші шпарини. Але українській прапор на комунікаційній вежі зміг пережити окупацію – його російські солдати так і не наважились зняти.

чорнобиль

«Все було розтрощено, всі прилади, процесора повитаскували, оперативну пам’ять. А на цих системних блоках були встановлені спеціальні програми обрахування. Розведені радіоактивні розчини, то я не знаю, вони їх порозбивали, чи повипивали, але я вам кажу, це жах», - коментує генеральний директор ДСП «Екоцентр» Сергій Кірєєв.

Але найголовніше, що радіаційний фон за час окупації, на щастя, не змінився – він на тому ж рівні, що був і до війни.

чорнобиль

Костянтин Грубич також показав, що окупанти зробили із Рудим лісом – усюди вириті окопи та бліндажі. А сама Прип’ять без сталкерів і туристів значно захаращилася.

чорнобиль

Всі служби Чорнобильської АЕС наразі працюють у штатному режимі. З початком квітня сюди повернулися вахтові працівники і потроху відновлюють потрощену техніку з допомогою держави і міжнародних колег. Тут було вкрадено майже всю техніку, а те що не вкрали – зіпсували. Багато автівок розбиті – по деяких проїхалися танками.

чорнобиль

До початку повномасштабного військового вторгнення до Чорнобиля приїжджало багато туристів. Були зроблені туристичні мапи, якими могли пересуватися відвідувачі АЕС. Сьогодні, на жаль, це неможливо. Російська армія могла замінувати багато прилеглої території, тож зараз це небезпечно для життя. Розмінування вже почались, але не усюди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дівчина на руїнах будинку в Дніпрі: "Сніданок з 1+1" поспілкувався з автором фото, що облетіло світ

чорнобиль

чорнобиль

чорнобиль

До 24 лютого 2022-го року слоганом цієї відомої на весь світ території навколо Чорнобильської АЕС було «Зона відчуження – зона відродження». Своїм варварським вторгненням російські загарбники перекреслили шлях на відродження, каже Костянтин Грубич. Але вже навіть зараз, не чекаючи перемоги України, тут ведуться відновлювальні роботи та налагоджується життя. Віримо, що завдяки нашим чудовим людям все повернеться і навіть стане ще краще, ніж було.

Новини по темі