День святої Катерини: нова дата, історія та прикмети дня

Коли День святої Катерини 2023: нова дата, історія та прикмети
Unsplash

Коли віруючі вшановують пам'ять Катерини Олександрійської, покровительки любові і шлюбу?

Поділитися:

Незабаром віряни відзначатимуть День пам'яті великомучениці Катерини Олександрійської, яка постраждала за християнську віру. У народі вона вважається покровителькою любові і шлюбу. Що відомо про святу, які традиції та прикмети існують у день свята?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зимовий цикл українських свят: нові дати зимових свят

День святої Катерини: історія свята

День пам'яті Катерини Олександрійської з 2023 року відзначатимуть 24 листопада. Раніше ця дата була щороку 7 грудня. У цей день вітають з іменинами володарок імені Катерина. Свята родом із Олександрії (зараз Єгипет), походить із знатної родини. Тоді в Олександрії панувало язичництво, проте мати Катерини потай була християнкою і виховала дочку в цій вірі. Одного дня Катерина увійшла в храм, де імператор Максимін Даза проводив жертвоприношення язичницьким богам, і закликала його прийняти християнство. Натомість він намагався умовити дівчину відмовитися від християнської віри. Однак Катерина не зреклася Христа, за що була піддана тортурам.

День Катерина Олександрійської: традиції дня

У народі Катерина вважається покровителькою кохання та шлюбу, тому їй моляться про хороших наречених, сімейне благополуччя і вдалі пологи. Увечері на Катерину було прийнято ворожити на судженого. Зранку дівчата збирали продукти та готували вечерю. Всі парубки могли приходити без запрошення, але ввечері, коли дівчата вже закінчили свої гадання. У цей день казали:

"Як на Катерини холодно, то буде голодно"; "Як Катерина по воді, то Різдво по льоді"; "На Катерину ховай ніс під перину".

Святу Катерину називали Санницею, тому що у цей день було прийнято влаштовувати гонки на санях. Чоловіки збиралися на пагорбі і каталися на возах, а жінки вболівали за них. Ще у народі день пам'яті великомучениці називали Свято дівочої доліКатерина Жонодавиця та Катеринин день.

День святої Катерини: прикмети

►Ясна погода — до холодної зими.

►Якщо зірки на небі маленькі, то очікується снігопад.

►Відлига або туман — до похолодання, яке настане після Варвариного дня.

►Якщо до цього дня сніг ще не випав, то наступний рік буде неврожайним.

Трендові шапки та рукавиці на сезон Зима-2024 – уроки стилю в "Сніданку з 1+1", що виходить з 6:30 по 9:30 у будні на "1+1 Україна":

"Сніданок" в соцмережах:

Instagram
Facebook

Новини по темі