Дипломат, колишній посол України у Великій Британії Вадим Пристайко розповів у новому епізоді проєкту «VIP з Наталією Мосейчук», чи є для України загрозою переобрання Трампа

Чи є для України загрозою переобрання Трампа - дізнавайтеся в програмі VIP з Наталією Мосейчук

Чи готовий путін до переговорів: дипломат Вадим Пристайко в інтерв'ю для Наталії Мосейчук.

Поділитися:

Дипломат, колишній посол України у Великій Британії Вадим Пристайко розповів у новому епізоді  проєкту «VIP з Наталією Мосейчук» на YouTube про те, чи є для України загрозою переобрання Трампа і чи готовий Путін до переговорів. 

Зокрема, Вадим Пристайко прокоментував безпекову угоду з Великою Британією, що днями була підписана в Києві. Він переконаний стратегічний партнер України тепер переходить у ранг союзника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підтримувати здоров'я взимку: секрети Валентини Хамайко

«Думаю, британська позиція буде найсильнішою. Думаю, всі інші домовленості (домовленості з іншими країнами про гарантії безпеки - ред.) будуть намагатися дотягнутися до неї», сказав він.

«(Денис - ред.) Шмигаль дуже чітко відзначив, що в цій угоді є пункт, який передбачає, що і Україна має бути готова виступити на допомогу Британії. І що Британія буде так допомагати розвивати Збройні Сили України, аби це могло статися», додав дипломат.

Водночас, українській дипломатії потрібно активно працювати у пошуках миру, каже Вадим Пристайко. І пояснив, чому.

«...якщо не проводити переговори, Європа скаже так ви ж навіть не намагаєтесь. Ви вимагаєте від нас ресурсу для перемоги над Путіним, якого в нас немає і нам треба десь його вишукувати. Якби ви хоч продемонстрували…», каже екс-посол. І додає таким чином в України буде ще один вагомий аргумент для тиску на партнерів, аби ті активніше допомагали.

Навіть більше пропозиції про переговори надходили від Путіна. 

«...Вперше він зробив це на зустрічі з африканськими лідерами. Він намагався завоювати підтримку глобального півдня. Тепер він хоче і в Європі посіяти зернятко мовляв, я досягнув усього, чого хотів, я готовий. В нього настільки контрольована система, що він завтра продасть росіянам, що “ми всього ж досягли», пояснює Вадим Пристайко

Та те, що пропонують росіяни, може стати для нас поразкою. Зокрема, якщо це буде схоже на «корейський сценарій».

«Якщо ми дозволимо собі залишитись у корейському варіанті кожен, хто прийме це рішення, має запитати у людей, що знають історію, що буде (далі - ред.). А буде оце: ракети будуть направлені (на Україну - ред.),  будуть ходити по вулицях патрулі з автоматами в джинсах. Цивільне життя не буде ніколи нормальним», каже дипломат. 

На питання Наталії Мосейчук про нашого головного стратегічного партнера США, Вадим Пристайко відповів, що не слід спрощувати фігуру Дональда Трампа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тімур Мірошниченко став одним з ведучих Нацвідбору Євробачення-2024

«...Він дійсно такий, людина, яка ставить прямолінійні питання. Але хочу нагадати, що одним з перших його рішень на посаді було запустити більше 50 ракет по Сирії. Просто своїм рішенням, не довго розмірковуючи, не приймаючи треба чи не треба. Він отримав інформацію від військових і натиснув на кнопку. В цьому контексті, треба буде працювати з ним обов’язково. Якщо ним буде прийняте рішенням, що Україні треба допомогти, ми отримаємо всю необхідну допомогу. Саме він надав ракети “Джавелін” Україні, це не Обама», пояснив Вадим Пристайко. 

«Історично, Україна не страждала при республіканських адміністраціях. Це якась така легенда існує, що обов’язково нам потрібні демократи. Але нам потрібні і республіканці, і демократи», додав Вадим Пристайко.

Що Дональд Трамп сказав в особистій розмові Вадиму Пристайку? До яких глобальних наслідків приведе передача Україні заморожених російських активів? І яка ймовірність, що гарантії безпеки від європейців та американців стануть лише оновленим Будапештським меморандумом? Дивіться у новому випуску «VIP з Наталією Мосейчук» за посиланням.

Новини по темі