Документальний проєкт «Свобода у вогні» презентували в США та Канаді за участі 1+1 media

Документальний проєкт Свобода у вогні презентували в США та Канаді за участі 1+1 media

Однією з головних героїнь стрічки стала кореспондентка ТСН Наталя Нагорна.

Поділитися:

У листопаді та грудні 2022 року відбулося кілька масштабних презентацій документального проєкту американського режисера Євгена Афінеєвського «Свобода у вогні: боротьба України за свободу». Стрічка про героїчний спротив українського народу у боротьбі з рф має на меті об‘єднати цивілізований світ навколо важливої теми підтримки України.  

свобода у вогні

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ми тут з українським стягом, аби говорити, що свобода – наша найбільша цінність», – кореспондентка ТСН Наталія Нагорна про 79-й Венеційський кінофестиваль

До створення цієї важливої роботи долучилася група 1+1 media, надавши частину архівних відеоматеріалів, а однією з головних героїнь стрічки стала кореспондентка ТСН Наталя Нагорна, яка протягом 9-ти років висвітлює події російської агресії та повномасштабної війни рф в Україні.

Наталія Нагорна

Так, 19 листопада проєкт презентували в межах серії заходів на міжнародному безпековому форумі HALIFAX International Security Forum – події, яка проводиться щорічно і збирає високопосадовців, урядовців, провідних журналістів, стратегів та борців за права людини з усього світу.

Крім цього, завдяки зусиллям Посольства України у Канаді, була проведена низка подій в різних містах країни. Так, 21 листопада відбувся показ стрічки для франкомовної аудиторії в м. Монреаль (провінція Квебек) та його обговорення з місцевою аудиторією. За сприяння Посольства коштом місцевої громади спеціально для цього показу здійснено титрування фільму «Свобода в огні: боротьба України за свободу» французькою мовою. Також проведено дискусії з героїнями проєкту Наталею Нагорною та Анною Зайцевою зі студентами Карлтонського університету в Оттаві.

24 листопада, в межах серії заходів до Дня Збройних сил України, показ фільму та його обговорення відбулося у Національній галереї Канади (National Gallery of Canada). Дискусію модерував відомий канадський журналіст Еван Соломон, а почесним гостем заходу був Начальник штабу оборони збройних сил Канади генерал Вейн Ейр. До заходу долучилися понад 250 учасників, серед них – сенатори Cтен Катчер, Мерілу Макпердан, Донна Дашко, члени Парламенту Канади Іван Бейкер  (Ліберальна партія, очільник міжпарламентської групи дружби з Україною), Кріс Ентремонт (Консервативна партія, опозиція), Стефан Бержерон (Голова партії «Квебецький Блок», опозиція), представники дипломатичного корпусу, провідні журналісти та експерти політологічних інститутів, представники українських громадських організацій. 

Після цього команда проєкту відправилися до США, де в різних штатах та містах досі презентує стрічку разом з Наталею Нагорною, Дмитром Козацьким (фотограф «Орест» з Азовсталі) та Анною Зайцевою (мама наймолодшого малюка, що перебував з нею на Азовсталі).

Зокрема, 27 листопада проєкт “Свобода у вогні” презентували у Нью-Йорку, США. У кінотеатрі, що розташований в українському кварталі, зібралася команда проєкту, американські глядачі, тимчасові вимушені переселенці та наші захисники, які проходять у США реабілітацію після ампутації кінцівок.

Наступного дня, 28 листопада, проєкт представили в кінотеатрі Cinema Village, Нью-Йорк. Такий важливий захід для нашого культурного фронту відвідав великий патріот України, відомий голлівудський режисер та оскароносний актор Шон Пенн. Після премʼєри Шон запросив команду проєкту та Наталю Нагорну, спеціальну кореспондентку ТСН, що стала однією з головних героїнь стрічки, на тематичну вечерю, присвячену Україні. 

свобода у вогні

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Свобода у вогні»: кореспондентка ТСН Наталія Нагорна стала героїнею масштабного документального проєкту про війну

Ще одна важлива подія, яка відбулася в межах презентації проєкту – зустріч у Держдепі США у Вашингтоні з представниками освіти та науки 30 листопада. Також цього дня стрічку презентували в межах події Ukraine in Washington & Beyond, організовану фондом «Україна у Вашингтоні» спільно з Посольством України в США з нагоди річниці референдуму в Україні, який підтвердив підтримку Незалежності. Наступного дня, 1 грудня, відбувся спеціальний ланч, де вручили нагороди за виняткові зусилля на підтримку народу України, в тому числі режисеру Євгену Афінеєвському.

свобода у вогні

Захід також відвідала американська політикиня, членкиня Демократичної партії Марсі Каптур. Під час спілкування команда звернулася до Марсі з проханням посприяти у звільненні українських військовополонених, надати Україні необхідну зброю та сучасні системи ППО для захисту повітряного простору. 

«Ми зустріли сенаторку Марсі Каптур. У той момент, коли їй віце-прем‘єр Федоров дарував «той самий браслетик з останньої сталі». Тоді Анна Зайцева розповіла свою історію з Азовсталі - про полон з дитиною у бункері і про те, чому потрібно звільнити українських захисників та цивільних з російського полону. Потім Дмитро Козацький сказав, що він був там як військовий і як фотограф. І що для того, аби захищати, нам потрібна зброя. «Ми дуже хочемо, аби ви перемогли і ви переможете», – казала сенаторка. Нам треба перемогти швидше, бо люди вмирають – це вже я казала. Ще я просила сенатора Кріса Кунца закрити небо над Україною. Але це вже інша історія. Я розумію, що одна людина не вирішує. Та і двоє теж. Але точимо камені своїми краплями», – поділилася емоціями Наталя Нагорна.

свобода у вогні

Після Вашингтону команда проєкту відправилася до Лос-Анджелесу, де тривають важливі зустрічі, обговорення та презентації. Так, наприклад, 6 грудня «Свободу у вогні» презентували членам Кіноакадемії в Голлівуді, щоб акцентувати увагу на необхідності потужної боротьби через кінематограф та привернути увагу до повномасштабної війни в Україні. 

«Проєкт шокував присутніх, попри те, що на показі були переважно документалісти, які бачили різні історії з різних країн. Під час обговорення багато хто з них розповідав, що навіть уявити не міг, наскільки критичною є ситуація в Україні і що рф чинить справжній геноцид», – поділилася Наталя Нагорна. 

свобода у вогні

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Дуже важливо, аби голос України чули у світі”, — Наталія Нагорна під час пресконференції на Венеційському кінофестивалі

8 грудня проєкт презентували у Музеї толерантності в Лос-Анджелесі. Подія має благодійну складову та включає прийом перед показом, виставку робіт українських художників та дискусію з командою. 

В 1+1 media повідомляють, що серія важливих презентацій проєкту продовжуватиметься:

«Наша головна мета – аби якомога більше людей дізналися правду про війну рф в Україні та стали на сторону світла. Робимо для Перемоги все можливе, в тому числі на культурному та інформаційному фронтах», – резюмували в 1+1 media.

свобода у вогні


 

Новини по темі